Mangold je zázrak. Na záhonech přečká prakticky všechno, včetně vysokých mrazů, proto jej lze sklízet kdykoliv. Částečně tak v kuchyni nahrazuje špenát a jeho využití je všestranné. Když si z něj připravíte krémovou polévku, uděláte i něco pro své zdraví, protože mangold obsahuje významné množství vápníku, železa, hořčíku a vitaminu C. Zároveň pomáhá střevní mikroflóře, protože má spoustu vlákniny.

Brokolicová polévka s ementálem
K české kuchyni neodmyslitelně patří sýr. Tyto čtyři recepty vás uchvátí

Smaženou rýži u nás znáte z vietnamských a čínských rychlých občerstvení. Ale můžete si ji vemi rychle připravit sami doma, a ani k tomu nebudete potřebovat mnoho surovin. Vše, co potřebujete, je pár věcí, které najdete ve spíži nebo v lednici. Jen si sežeňte klíčky mungo, které možná běžně nepoužíváte, ale jsou bohaté na bílkoviny a minerální látky (vápník, draslík, hořčík či železo). Stojí to za to i chuťově.

A pak je tu jednoduchá večeře, kuskus s tuňákem. Tento pokrm připravíte zhruba za deset minut a budete se k němu rádi často vracet. Triviálnější na přípravu už je snad jen chleba s máslem.

Sázka na klasiku

Poměrně rychlá a jednoduchá je i příprava karbanátků s petrželovou natí, kterou seženete velmi jednoduše ve kterémkoli ročním období. Dobře vybírejte maso, protože čím kvalitnější bude, tím víc vám budou karbanátky chutnat.

Polévka z mangoldu

Ingredience: 200g mangoldu, 2 lžíce sádla, 2 velké cibule, 50 g hladké mouky, 1 dl polotučného mléka, 1 l masového vývaru, 100 g slaniny, sůl, pepř mletý

Postup: Mangold zbavte tvrdých řapíků a důkladně omyjte pod tekoucí vodou. Na sádle orestujte cibulku a slaninu, zaprašte moukou, zasmahněte světlou jíšku. Zalijte vývarem, přidejte mangold, osolte, opepřete a povařte doměkka. Nakonec rozmixujte a zjemněte mlékem. Polévku je možné ještě dochutit kořením a solí.

Smažená rýže s klíčky mungo

Ingredience: 200 g dlouhozrnné rýže, 200 g baby mungo klíčků, 200 g mraženého hrášku, 2 lžíce slunečnicového oleje, 3 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce cukru

Postup: Rýži uvařte tak, aby byla „na skus“. Pak rozpalte pánvičku na 140 °C a dvě minuty smažte klíčky mungo na slunečnicovém oleji, poté neváhejte a rychle přisypejte rýži, k ní rovnou i hrášek a opatrně míchejte. Přidejte cukr a sójovou omáčku a vše pak smažte tři až čtyři minuty. Podávejte zatepla.

Palačinky s lososem a medvědím česnekem
Jarní odpočinek od těžkých jídel. Zkuste palačinky s lososem či špenátový salát

Kuskus se zeleninou a tuňákem

Ingredience: 150 gramů kuskusu, 100 g tuňáka v oleji, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, 1 mrkev

Postup: Do pánvičky dejte olej a klidně použijte ten z konzervy s tuňákem. Rozpalte jej a restujte v něm dvě minuty mrkev, kterou jste nakrájeli na kostičky. Předejte pak na plátky rozdělený česnek. Přisypte kuskus a jen krátce orestujte. Přidejte sůl a pepř, případně další koření, které vám vyhovuje. Potom vše zalijte horkou vodou tak, aby jí mohl kuskus nasát, kolik bude chtít. Nechte přikryté pokličkou odpočívat asi pět minut, mezitím natrhejte tuňáka z konzervy na menší kousky, které pak promícháte s obsahem pánve. Konzumovat tuto večeři můžete ihned.

Karbanátky s petrželovou natí

Ingredience: 500 g mleté maso vepřové, 500 g mleté maso hovězí, 120 g strouhanky, 2 vejce, petrželová nať, 120 g tvrdého sýra, sůl, 2 dl slunečnicového oleje, 2 stroužky česneku, 1 cibule, zelenina jako příloha

Postup: Mletá masa smíchejte dohromady, přidejte do nich sůl, strouhanku, vejce, sýr, prolisovaný česnek a petrželovou nať. Množství natě, která je chuťově výrazná, si sami určete podle libosti. Hmotu pak prohnětete rukama a vytvoříte si karbanátky o velikosti, kterou preferujete.

Ideální jsou ale menší kousky, zhruba na půl dlaně, protože se tak osmaží více použitého masa. Na smažení použijte slunečnicový olej a karbanátky nechte ležet v rozpáleném oleji asi pět minut, otáčejte je tak, aby byly rovnoměrně opečené ze všech stran.

Jako přílohu ke karbanátkům můžete mít bramborovou kaši nebo třeba restovanou zeleninu – na olivovém oleji chvíli restujte na plátky nakrájenou papriku, mrkev, česnek, cibuli, případně řepu a celer.

Lasagne s mletým masem
Máte po ruce těstoviny? Nabízíme čtyři jednoduché recepty