Zaprší i na Boží hod a na Štěpána. Vyplývá to z týdenní předpovědi počasí a vyjádření Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) na facebooku.

"Ráno na ledu, večer na blátě. Veškeré předpoklady potvrzují, že ani letos se bílých Vánoc s výjimkou hor nedočkáme. Za teplou frontou, která začne přecházet přes naše území k východu v noci na pátek, dorazí velmi teplý vzduch od jihozápadu," uvedli meteorologové.

Náledí na silnici. Ilustrační snímek
Meteorologové varovali před sněžením a ledovkou. Na severu hrozí i silný vítr

Od jihozápadu bude v noci nejdříve sněžit, později pršet na promrzlou zem, a bude se tak vytvářet nebezpečná ledovka. V noci na Štědrý den platí výstraha před ledovkou pro celé území, dopoledne pak do 10:00 potrvá pro Královéhradecký, Pardubický, Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský kraj.

Foukat bude na Štědrý den nejvíce v oblasti Jeseníků, meteorologové tam očekávají silný vítr s nárazy nad 65 kilometrů v hodině. Výstraha platí v Olomouckém kraji pro okolí Jeseníku a Šumperku a v Moravskoslezském kraji pro regiony Bruntál, Krnov, Opava, Rýmařov a Vítkov.

Vysoké teploty a déšť 

Kombinace vysokých teplot, dešťových srážek a teplého větru bude podle meteorologů příčinou výrazné oblevy i na horách. Sníh bude odtávat nejrychleji na Šumavě. "I přes výrazný úbytek sněhu, předpokládáme, že se udrží. Severní hory budou oblevou postiženy také, ale v menším měřítku. Večer v nejvyšších polohách bude dokonce sněžit," uvedl ČHMÚ.

Severní hory a nejvyšší polohy Šumavy tak letos podle meteorologů zůstanou jedinými místy, kde budou moci lidé prožít kouzlo bílého Štědrého večera.

Kabinová lanová dráha z Pece pod Sněžkou přes Růžovou horu na Sněžku (na snímku z 12. května 2021).
Česko zasáhl silný vítr. Na Sněžce byl orkán, v Litvínově spadl vánoční strom

Občasný déšť očekávají meteorologové i o víkendu, sněžit by mělo na Boží hod na severu nad 400 metry, na jihu nad 1000 metry. V neděli na Štěpána bude hranice sněžení od jihozápadu zase postupně stoupat.