Bývalá novinářka, jež po dlouhá léta působila například v České televizi či na TV Nova a podílela se na tehdy hojně sledovaném pořadu Občanské judo, a starostka třítisícových Mnichovic dovedla své lidi se ziskem 22,21 procenta k vítězství a pravděpodobně se stane hejtmankou.

„Žádost ODS na pozici hejtmana jsme zamítli,“ uvedla sebevědomě pro Český rozhlas s tím, že hlavou kraje by se měla podle plánu stát ona sama. Při předvolební kampani přitom využila i své novinářské zkušenosti, když ji vedla i přes videa na YouTube.

Premiér Andrej Babiš na tiskové konferenci k výsledkům krajských a senátních voleb v Průhonicích.
Krajské volby ovládlo ANO, vyhráno ale nemá. ČSSD a komunisté propadli

S výsledkem může být spokojen i lídr KDU-ČSL v Jihomoravském kraji, šestatřicetiletý Jan Grolich. Jeho strana sice skončila ve svém kraji s 15,54 procenta až druhá, ale i tak je to pro ni úspěch. Sám Grolich pak nasbíral přes dvanáct tisíc preferenčních hlasů, což se v celé republice podařilo málokomu.

Starostování je základní předpoklad

Původním povoláním advokát a starosta Velatic se pravděpodobně nyní stane také hejtmanem. „Starostování je základním předpokladem pro jakéhokoli kandidáta na vyšší pozice v kraji," řekl. "První, co nás čeká po převzetí funkcí na kraji, je nejspíš školení bezpečnosti a ochrany zdraví při práci," zažertoval si.

Úspěšný byl i bývalý policejní prezident a současný senátor, dvaapadesátiletý Martin Červíček. Současný člen ODS stál v čele společné kandidátky se STAN a hnutím Východočeši, jež v Královéhradeckém kraji se 23,53 procenta slavila vítězství. I on má velkou šanci stanout v čele svého regionu, Byl by se tak od roku 2008 prvním politikem ODS, který by se stal oficiálně hejtmanem.

Václav Hampl a Miroslava Němcová.
Boj o Senát známých jmen: Smoljak porazil Smoljaka, Jandák či Železný propadli

Pokud se to naplní, senátorského postu se prý nevzdá. „To, že je člověk senátor a zároveň hejtman, tak to jsou role, které se dle mého dají zvládnout. Jen se vzdám postu šéfa senátorského klubu,“ míní expolicista, jenž svého času proslul mimo jiné sporem s ministrem vnitra v demisi Martinem Pecinou o své setrvání v čele policie.

Překvapení měly i senátní souboje

Svá překvapení měly i senátní souboje. Zde bylo zřejmě největší senzací znovuzvolení dosavadního senátora, jedenapadesátiletého Zbyňka Linharta (za STAN) už v prvním kole. Je to teprve potřinácté v novodobé české historii, kdy se to stalo. Většinou se o senátorském postu rozhoduje až ve druhém kole, kdy proti sobě stojí již jen dva soupeři.

„Musím se přiznat, že jsem to nečekal,“ netajil se v reakci pro Deník překvapením sám Linhart zahlcený osobními i on-line gratulacemi v podobě esemesek. „Nestíhám na ně ani odpovídat, víceméně v jednom kuse mi pípá telefon," dodal staronový senátor, který dříve vykonával funkci starosty v Krásné Lípě. Tam je v současnosti druhým místoředsedou.

Volby do krajů a Senátu.
Volby v době koronaviru: lidí přišlo více než posledně, statistiky vytopila voda

A mezi neobvyklé výsledky patří i úspěch bývalé předsedkyně Poslanecké sněmovny a současné poslankyně, šedesátisedmileté Miroslavy Němcové (ODS). Ta – ač žije na Vysočině – kandidovala v prvním pražském obvodu. V prvním kole získala téměř 48,6 procenta hlasů a přímé zvolení jí tak uteklo jen o pověstný vlásek.

Její soupeř, dosavadní senátor Václav Hampl (nestr. za KDU-ČSL)oslovil je 20,5 procenta voličů. V úspěchu Němcové zřejmě hrála roli i poněkud nešikovná Hamplova kampaň. Bývalý rektor Univerzity Karlovy totiž měl billboardy s heslem Vysoká škola života nestačí, což okamžitě využil volební štáb i příznivci jeho oponentky. Prezentovali to jako nefér útok na její osobu.

Dientsbier propadl

A v neposlední řadě se mezi překvapení dá počítat i výsledek senátorských voleb v Kladně. Jeho dosavadní zástupce v horní komoře parlamentu, jedenapadesátiletý Jiří Dienstbier (ČSSD), zde totiž doslova propadl s 8,8 procenta skončil až osmý.

Mezi příčiny pak tento politik a advokát, který zastával i funkci ministra a kandidoval na prezidenta, řadí i to, že se jeho obvod názorově posouvá směrem k pravicové Praze, zatímco on zastupuje levicovou stranu. „Déle než dva roky jsem počítal, že to takto může dopadnout,“ řekl v rozhovoru pro server Aktuálně. Odůvodnil tento svůj předpoklad účastí sociální demokracie na společné vládě s Andrejem Babišem (ANO).

Premiér Andrej Babiš odevzdal v Průhonicích u Prahy svůj hlas v krajských volbách.
ANALÝZA: ANO vítězí, ale hejtmany mít nemusí

Do finále se v Kladně probojovala z prvního místa, čtyřicetiletá advokátka Adéla Šípová (nestr. za Piráty). „Mám z úspěchu velkou radost. Posledního půl roku jsem věnovala intenzivní volební kampani a objela snad všechny obce, kde jsem měla možnost hovořit se spoustou lidí.

Při těchto setkáních jsem vnímala u občanů určitou unavenost z dosavadních politiků,“ řekla Deníku právnička a matka pěti dětí z Doks u Kladna, která byla v kampani poměrně viditelná i mimo okruh voličů svého senátorského obvodu. V prvním kole oslovila 17,8 procenta voličů, jež dorazili k urnám, a v tom druhém se utká s bývalým středočeským hejtmanem a současným poslancem, čtyřiapadesátiletým Petrem Bendlem(ODS). Toho zatím volilo 14,1 procenta kladenských občanů.