„Udělit Ukrajině status kandidáta znamená dokázat, že evropské společenství je skutečné, evropské hodnoty fungují a nejsou jen prázdnými slovy v několika dokumentech,“ uvedl Zelenskyj. A právě proti základním evropským hodnotám podle něj ruští vojáci na Ukrajině bojují.

Situace v ukrajinském Severodoněcku.
Boje na Donbase: Rusko nečekalo v Severodoněcku tak silný odpor, míní Londýn

Říci jeho zemi v této otázce „ano“ je také podle něj účinnou obranou ve válce s Ruskem. Na eventuálním přijetí kandidatury se musí státy shodnout jednomyslně a summit by se ukrajinskou žádostí měl zabývat 23. a 24. června.

České předsednictví EU

Zelenskyj hovořil i o nastávajícím českém předsednictví Evropské unie. „Měli bychom se dohodnout na sedmém sankčním balíčku a začít opětovně budovat Ukrajinu,“ uvedl. Zelenskyj také připomněl a ocenil fakt, že premiér Petr Fiala byl mezi prvními politiky, kteří po začátku ruské invaze navštívili Kyjev. I díky tomu věří, že Česko bude mezi lídry při obnově jejich země. Mohlo by podle něj například převzít „patronát“ nad obnovou některých z ukrajinských regionů a měst.

Takto vypadají „naše“ tanky při pohledu z bezpilotního prostředku
Unikátní snímky: České tanky bojují s ruskou přesilou. A nutně potřebují posily

Českému lidu a státu také poděkoval za vřelé přijetí ukrajinských uprchlíků a za pomoc s dodávkami zbraní, když byly nejvíce zapotřebí. „Na našem území se odehrává bitva o budoucí podobu Evropy. Podpořili jste tím i sami sebe a svou vlastní svobodu. Podpora by měla ale trvat tak dlouho, dokud nedojde k vítězství,“ vyzval prezident a zopakoval svoje přesvědčení, že ruské tanky se na Ukrajině nezastaví, ale budou pokračovat dál na západ. Proto musí být podle něj zastaveny a spáleny.

V závěru projevu Zelenskyj odkázal na slova někdejšího československého a českého prezidenta Václava Havla. „Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí,“ uzavřel ukrajinský prezident své vystoupení před oběma komorami českého parlamentu. Dostalo se mu za to potlesku vestoje.

Pekarová: Rusko se dopouští na Ukrajině státního terorismu

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová AdamováPředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová AdamováZdroj: Deník/Radek CihlaRusko se dopouští na Ukrajině státního terorismu, prohlásila v dnešním úvodním slově před on-line vystoupením ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského před poslanci a senátory předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Zelenského označila za hrdinu.

Konflikt mezi Ukrajinou a Ruskem je podle Pekarové Adamové bojem mezi svobodou a zvůlí, mezi civilizací a barbarstvím a mezi pravdou a lží. Nejedná se podle ní o běžnou válku.

„Denně slyšíme, čeho se tam agresoři dopouštějí - od zabíjení civilistů a vraždění dětí, ničení nemocnic, škol a další infrastruktury. Záměrné ničení zásob obilí, které hrozí vyvolat hlad v řadě zemí. Vyhánění a násilné přesuny obyvatel. To není nic jiného než projev terorismu," řekla Pekarová Adamová. Soudí, že Zelenskyj patří patří k vůdcům, kteří "svým příkladem vedou národy k vítězství i navzdory pochybovačům“.

Předsedkyně Sněmovny také připomněla, že Sněmovna už v první den ruské vojenské invaze na Ukrajinu 24. února tento podle ní barbarský akt odsoudila. Dolní komora tehdy také podpořila územní celistvost a svrchovanost Ukrajiny v mezinárodně uznaných hranicích a vyzvala Rusko, aby vojenskou akci ihned zastavilo a stáhlo své jednotky z ukrajinského území

Fiala: Celá EU si musí uvědomit, že Ukrajina nebojuje jen za sebe  

Český premiér Petr Fiala.Český premiér Petr Fiala.Zdroj: Deník/Martin DivíšekJe třeba, aby si celá Evropská unie byla schopna uvědomit, že Ukrajina nebojuje jen za sebe, ale také o demokracii, svobodu, práva a nezávislost. V projevu před dnešním video vystoupením ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v českém Parlamentu to řekl premiér Petr Fiala (ODS).

Ruská agrese paralyzuje i největší ukrajinský přístav Oděsa, jedno z nejkrásnějších měst na Ukrajině
Na Ukrajince číhá smrt i na vyhlášených plážích u Oděsy. Muže v moři zabila mina

Ministerský předseda hovořil mimo jiné o snaze Česka pomáhat Ukrajině v dodávkách zbraní i o počtech uprchlíků, převážně žen a dětí, které Česko přijalo po napadení Ukrajiny Ruskem. Zmínil také dvě české oběti bojů na Ukrajině. Premiér uvedl, že Zelenskyj byl přinucen obléct se do uniformy a přijímat těžká rozhodnutí. „Bojuje a potřebuje pomoci,“ konstatoval.

Rusko jako agresor podle Fialy ukazuje, že jsou mu cizí hodnoty jako demokracie a právo, a jeho nejmenší ambicí je obnova Sovětského svazu. Pokud se nepodaří agresora zastavit, dalšími oběťmi budou Pobaltí a země střední Evropy, uvedl premiér. „To je přímé nebezpečí pro naše životy a to nemůžeme připustit,“ konstatoval. Se Zelenským je podle svých slov v pravidelném kontaktu, řeší pomoc s dodávkami zbraní i pomoc uprchlíkům.

Vystrčil: Ukrajinu je třeba podporovat nejen slovy, ale i činy 

Předseda Senátu Miloš Vystrčil při fotografování pro Deník 21. května 2020Předseda Senátu Miloš VystrčiZdroj: Deník / Martin DivíšekUkrajina podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) bojuje proti ruské agresi za celý civilizovaný a svobodný svět. Je třeba ji podporovat nejen slovy, ale také činy, uvedl Vystrčil před vystoupením ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. 

„My si uvědomujeme, že nebojujete jenom za svoji územní celistvost, za svoji svobodu a za svoji nezávislost, ale že bojujete za celý civilizovaný a svobodný svět,“ prohlásil Vystrčil.

Ukrajinský voják prochází poničenou ulicí ve městě Irpiň v Kyjevské oblasti
Vraky a mrtvá těla. Ukrajinská dálnice M06 je němým svědkem válečných hrůz

Předseda Senátu slíbil, že Česko bude Ukrajinu nadále podporovat nejen slovy, ale i činy. Jako příklad uvedl humanitární pomoc ukrajinským uprchlíkům a finanční pomoc na nákup zbraní pro Ukrajinu. Poděkoval za ni vládě i českým obyvatelům.

Češi podle Vystrčila s ohledem na nacistickou okupaci po roce 1938 a sovětskou okupaci po roce 1968 velmi dobře rozumí tomu, co lidé na Ukrajině prožívají. Tyto události podle šéfa horní komory umožňují, „abychom měli sílu a motivaci vás silně podporovat, cítit s vámi a být s vámi solidární“.