Proč posílat do Afghánistánu humanitární pomoc nyní, kdy se západní státy po vítězství Tálibánu stahují?
Ta odpověď je jednoduchá. My tam neposíláme pomoc západním občanům, my pomáháme místním lidemv Afghánistánu. Lidem, kteří tam jsou v tísni, to jsou příjemci naší pomoci.

Proč Afghánci naši pomoc potřebují i nyní?
Jde o kombinaci dlouhodobých ekonomických problémů, sucha a válečného konfliktu. Proto jsou mnozí lidé v Afghánistánu odkázáni na pomoc zvenčí.

Výbuch na letišti v Kábulu
Exploze na letišti v Kábulu zabily desítky lidí. K útoku se hlásí Islámský stát

OSN uvádí, že v Afghánistánu hrozí nyní hlad milionům lidí. Je tomu tak?
Světový potravinový fond má data ze všech afghánských regionů. My máme informace jen z určitých oblastí. Letos Afghánistán zasáhlo suchu, je velká ne-úroda. A i situace, která dnes v zemi je, má dopad na sklizeň. Části obyvatelstva proto opravdu hrozí hlad. V Afghánistánu humanitární pomoc potřebuje dlouhodobě až 18 milionů lidí. Z toho 1,5 milionu je opravdu závislých na potravinové pomoci.

Podařilo se vám už jednat s Tálibánem a co z toho pro vás do budoucna vyplynulo?
Ano, jednání pod patronátem OSN se uskutečnila. Vyjednáváme základní principy humanitární pomoci, jako například nestrannost při výběru, že my, nikoli oni, rozhodujeme, kdo naši pomoc dostane. Další, že nám nebudou mluvit do toho, kolik zaměstnáváme žen. Těch témat je řada. Dodržení těchto a podobných základních humanitárních principů je pro nás základem našeho dalšího působení a je to pro nás červená čára.

A zatím tato pravidla Tálibán akceptuje?
Ano akceptuje.

Afghánci tísnící se u letiště v Kábulu
S blížícím se odchodem USA z Kábulu mnohé země ukončují evakuační let

Vy tedy v zemi zůstáváte? Jsou tam za vás i nějací Češi?
Momentálně nemáme v Afghánistánu zahraniční pracovníky, pouze místní. A ti tam zůstávají. I proto, že potřeby lidí na místě převažují nad našimi pochybnostmi nad dalším vývojem a nad tím, jaký režim tam vládne. Bavíme se ale o humanitární pomoci, ve které chceme pokračovat, rozvojové projekty jsme zastavili.

Jaký ohlas má vaše sbírka pro Afghánistán v Česku?
K pondělku se vybralo dva a půl milionu. Je to v rámci očekávání. Pro nás jsou tyto peníze strašně důležité pro start dalších aktivit.

Jak přispět?
Číslo účtu sbírky SOS Afghánistán: 956595651/0300

Výtěžek sbírky bude využit na poskytování akutní humanitární pomoci uvnitř země se zvláštním důrazem na podporu nejohroženějších skupin lidí: žen a dětí. Podle dalšího vývoje potřeb mohou být peníze využity na podporu afghánských uprchlíků v zahraničí, především v okolních zemích.