Už začátek akce minulý týden vypadal dramaticky, když vojenští lékaři a část nasazených vojáků přiletěli bojovým armádním vrtulníkem. Testování vybraných Romů proběhlo ale celkem v klidu a zdálo se, že se jednalo jen o přehnanou demonstraci síly. Pak však během noci ze čtvrtka na pátek byla vyhlášena izolace pěti spišských osad, kde byla zjištěna přítomnost nákazy. Podle vyjádření měli nákazu do osad zanést Romové, kteří se vrátili na Slovensko ze zahraničí, především z Anglie.

Pásky kolem osad nic neřeší

„My jsme je odhalili a okamžitě jsme zavedli karanténu,“ pochválil se premiér Igor Matovič. „Není to opatření proti Romům. Je to opatření k ochraně Romů v osadách i lidí mimo ně,“ uvedl. Způsob, důvod, ale i samotný smysl uzavření osad však vyvolal vedle pochvalných reakcí „většinové společnosti“ také kritiku.

Především samotný počet zveřejněných případů nákazy není podle slovenských médií dostatečný k tomu, aby bylo dáno tolik lidí do karantény a odříznuto od světa. Jak konstatuje slovenský Denník N, podle posledního rozhodnutí vlády se tak mělo stát při zjištění nákazy u deseti procent obyvatel.

Daleko větším problémem je, že při katastrofálních hygienických podmínkách, které v osadách panují, prakticky nelze dodržovat zásady izolace nakažených a uzavření osad může vést k rychlejšímu šíření viru.

Protesty i potlesk

Proti počínání vlády podepsalo několik set romských i občanských aktivistů protestní petici. Uvádí v ní, že postup kabinetu vytváří dojem, že Romové jsou původci nákazy. A žádají místo izolace tisíců Romů převezení několika desítek nakažených z osad do státních zařízení. Až včera, po víc než třech dnech, bylo 25 lidí nakažených a jejich rodinných příslušníků armádou z osad do takovýchto zařízení převezeno. „Situace tu zatím není kritická, zvládáme to,“ uvedl ministr obrany Jaroslav Naď.

Gondoly na opuštěném kanále v Benátkách
Evropští ministři financí se shodli na využití fondu ESM k oživení ekonomik

Televize Markíza v neděli večer odvysílala záběry rozdávání chleba obyvatelům vojáky, které neměly s dodržováním karanténních opatření nic společného. Podobně problematická je situace s pitnou vodou, sociálními zařízeními i dosažitelností zdravotní péče.

Část Slováků však vládnímu opatření tleská. Sám Matovič vyzval občanské aktivisty, aby pomohli s testováním – jak uvedl – v dalších „několika stech“ romských osadách po celém Slovensku.