„Ještě jsem v Pamploně pro lidi z vesnice nakoupil roušky a tady jsem je pak rozdával. Bylo to spíše z legrace. Lidi to moc vážně nebrali, ale teď už je opravdu nosí,“ říká Josef. Roušky teď v nejpostiženějších oblastech rozvážejí vojáci. „Nezaznamenal jsem, že by jich byl nedostatek,“ doplňuje Josef.

Rozšíření koronaviru po celém světě si vyžádalo přísná opatření.
Koronavirus a lži: Konspirační teorie z Ruska míří do extrémů. Češi je přebírají

Nouzový stav vláda Pedra Sanchéze vyhlásila v sobotu na 15 dní, ale už nyní je jasné, že to bude déle. Lidé smějí ven jen za určitých podmínek, jako je například cesta do práce, nákup potravin nebo venčení psa. Zavřeny jsou všechny restaurace, bary a vůbec instituce, kde by se choroba mohla přenášet. Počet nakažených ve Španělsku už překročil hranici jedenácti tisíc a počet obětí se přesáhl pět stovek. Španělsko je po Itálii zemí, kterou infekce v Evropě zasáhla nejvíce.

„Lidé už jsou čtyři dny doma a začíná jim to docházet. Začínají mít depresi,“ popisuje devětačtyřicetiletý muž. „Obávají se různých splátek a plateb, protože se jim omezily příjmy,“ vysvětluje. Španělská vláda aspoň včera přišla s opatřeními, díky nimž si budou moci lidé platby daní a splátky hypoték odložit nebo rozložit do několika měsíců.

Život se zastavil

Buď, jak buď, život ve Španělsku se zastavil. Omezený pohyb přísně hlídá policie. Nenechává bez dohledu ani malé Eugi se 384 obyvateli. Ve chvíli, kdy s Josefem rozmlouváme, pod okny jeho restaurace Posada přikročí policista k muži venčícího psa a říká mu, aby se venku zbytečně nezdržoval. Posílá ho domů.

Kontroly na hranici s Polskem
Polsko už má více než dvě stovky nakažených koronavirem. Německo sedm tisíc

„Kdybych teď hospodu otevřel a měl bych tu třeba deset lidí, hrozila by mi pokuta 30 tisíc eur (přes 800 tisíc korun),“ říká majitel restaurace.

Policisté, kteří města a vesnice objíždějí v autech vybavenými megafony a k hlídání ulic nasadili i drony, se přitom nezdráhají pokuty udělovat. To pocítily už desítky Španělů zejména ve velkých metropolích, kteří dostali tříseteurové sankce, tedy přes osm tisíc korun.

„Ekonomický mazec“

Pokud budou lidé dodržovat přísná opatření, virová epidemie ve Španělsku dříve či později skončí. Přesto Josef budoucnost vidí spíše chmurně. „I kdyby to skončilo třeba za měsíc, a já hospodu otevřu, lidé nebudou mít peníze na to je tady utrácet. Ještě to bude ekonomický mazec,“ prorokuje smutně Josef.

Lidé v rouškách v Pekingu
Čína hlásí 21 nových případů nákazy koronavirem, Chu-pej jediný

Vzápětí zavírá dveře své restaurace, kterou právě důkladně vydezinfikoval, a odchází domů za svou ženou Mercedes. Příštích asi šest hodin budou trávit výukou jejich devítileté dcery Naikiri. Školy jsou ve Španělsku zavřené stejně jako v Česku.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník