Záběry, které se objevily na sociálních sítích, ukazují výrazně poničenou stavbu, ze které stoupá sloupec dýmu. Trosky budovy pokryly velkou část přilehlé ulice. Svědci události popsali výbuch jako „extrémně hlasitý“.

„Nevěděli jsme, odkud to přišlo. Mysleli jsme, že k výbuchu došlo ve škole. Vyběhli jsme po schodech nahoru, abychom viděli co se stalo. Spatřili jsme spoustu kouře a trosky budovy,“ popsala podle CNBC jedna z osob, která se nacházela v blízkosti místa exploze. 

Budova byla komplexem, který sloužil náboženským účelům. Probíhala zde školení kněžích, kteří tu také poskytovali potravu pro lidi bez domova. „Kněží, kteří bydlí v pátém a šestém patře domu, jsou v pořádku. Snažíme se spojit s dobrovolníkem, který pro nás pracuje,“ řekl pro Telemadrid generální vikář. 

Letadlo MC-21-300
VIDEO: Drama při testech. Nový ruský letoun skončil mimo dráhu

Reportér televizní stanice TVE informoval o několika zraněných osobách, bezpečnostní složky však zprávu dosud nepotvrdily. Madridský starosta José Luis Martínez Almeida později informoval, že při výbuchu zahynuli nejméně tři lidé.

Zranění utrpěl nejméně jeden z žáků sousedního vzdělávacího centra. Podle Almeidy šlo však jen o drobné oděrky lehkého charakteru. Hasiči současně zkoumají, zda nedošlo k poškození stěn sousedních domů. 

Policejní mluvčí uvedla, že okolí budovy bylo evakuováno včetně obyvatel nedalekého pečovatelského domu. Ačkoli příčina exploze zatím nebyla jednoznačně určena, starosta Almeida uvedl, že všechny stopy zatím směřují k úniku plynu.

Uvnitř budovy stále hoří, hasiči však v tuto chvíli nemohou v zasažených prostorách zasáhnout. Obávají se, že v případě uhašení plamenů by se mohl unikající plyn začít hromadit a způsobit další potíže, uvedl španělský server El País.