Byla by to nejkrásnější část Berlína, kdyby to nebylo samostatné město. Dokonce hlavní město Braniborska, jedné z nových spolkových zemí. Přesto je Postupim brána jako součást berlínské aglomerace, jezdí sem pravidelně linky S bahnu, kterými se dostanete bez přestupování až na opačnou, východní stranu Berlína. 

Proto tady také bydlí mnoho vládních úředníků, poslanců, ministrů. Včetně sociálního demokrata, ministra financí a kancléřského kandidáta Olafa Scholze.

Billboardy propagující před německými parlamentními volbami kandidáty (zleva) Zelených, sociálních demokratů a konzervativní unie CDU/CSU v centru Berlína
Němci se bojí chaosu a nejistoty. Volí, kdo bude vládnout po Merkelové

V neděli dopoledne právě sem, do školy Maxe-Dortu kousek od nádherně zrekonstruovaného historického centra Postupimi a kousek od vstupu do zámeckých zahrad zdejšího letního sídla německých císařů, přišel třiašedesátiletý Olaf Scholz odvolit. I s manželkou Brittou Ernstovou, braniborskou ministryní školství. V saku a džínách vypadal uvolněně a optimisticky. „Věřím, že mi občané dají mandát stát se příštím kancléřem Německa,“ řekl po volbě.

Na volebním lístku zaškrtl nejen svoji sociální demokracii (SPD), ale také svoje jméno, protože Postupim je volební obvod, kde kandiduje i na poslance Bundestagu. 

Je symbolické, že o přímý poslanecký mandát tu bojuje s kancléřskou kandidátkou Zelených Annalene Baerbockovou. Přes velkou popularitu Zelených v tomto „výletním“ městě je pravděpodobné, že svoji soupeřku Scholz porazí. Stejně tak je ale očekávané, že se zřejmě po volbách spolu sejdou v jedné vládě.

Laschet a CDU/CSU dotahovali

Zatímco Scholz to má do kancléřství doslova pár minut S-bahnem, nebo autem, jeho hlavní soupeř Armin Laschet z křesťanské demokratické a sociální unie (CDU/CSU), který volil až v Cáchách, to má měl včera do kancléřství hodně daleko. Jak pokud jde o vzdálenost, tak ve své šanci zvítězit ve volbách. 

Jeden ze dvou předsedů Alternativy pro Německo Jörg Meuthen
Východní Němci volí jinak než ti západní. V oblibě mají extrémy

I když některé průzkumy dávaly Laschetovi a jeho CDU/CSU šanci se na SPD dotáhnout, většina ukazovala, že SPD zůstává favoritem. Další velkou výhodou Scholze je větší koaliční potenciál. Zatímco Laschet a jeho strana vylučují vládní spolupráci s postkomunistickou stranou Levice, Scholz si ji za určitých podmínek dovede představit.

Je Levice už normální stranou?

Mezi berlínskými voliči, především těmi z východní části města, by ve spolupráci s Levicí měl Scholz poměrně velkou podporu. „My Levici už známe a víme, že se s nimi spolupracovat dá,“ říká třicátnice Petra Grünová, která bydlí nedaleko nádraží Ostbahnhof. „Já sama jsem dnes volila sociální demokraty, i proto, že doufám v novou vládu, kde budou moci být jak Zelení, tak třeba Levice,“ uvádí. „Myslím si, že musíme vzít vážně otázku ochranu klimatu a tohle je jediná vláda, která by s tím mohla skutečně něco udělat. Po šestnácti letech Angely Merkelové prostě potřebujeme změnu,“ dodává.

Jsou však ale Němci, kteří si myslí pravý opak. Více jich najdete v západních čtvrtích Berlína, který přes mnohé změny zůstává politicky dodnes rozdělen. „Já si prostě myslím, že za Merkelové bylo přes všechny problémy dobře. A pokud změna, tak ne moc velká. Já doufám, že Laschet nakonec vyhraje, byť pravda, Merkelová to není,“ říká v centru západního Berlína kolem nádraží ZOO padesátník Lothar Hagen.

Trojice hlavních kandidátů na kancléře - Annalena Baerbocková (Zelení), Olaf Scholz (SPD) a Armin Laschet (CDU/CSU)
Nejzásadnější téma. V německých volbách jsou jen zelení proti zelenějším

„Určitě se něco musí změnit, ale nesmí se toho změnit příliš. A vláda SPD, Zelení a Levice, to je šílenství. Doufám, že to po těchto volbách nenastane,“ dodává Hagen, který podobně jako ve všech minulých volbách volil CDU/CSU.

Odhady po 18 hodině, výsledky po půlnoci

Mnoho německých voličů se podle sociologů rozhodovalo až na poslední chvíli. I proto se výsledek, hlavně pokud jde o souboj SPD a CDU/CSU, očekával velice těsný. 

Volební místnosti se mají uzavřít v 18 hodin a hned poté mají být zveřejněny první odhady výsledků. Konečný součet hlasů a rozdělení míst v Bundestagu se očekává po půlnoci, či nad ránem. Sestavování nové koaliční spolkové vlády bude ale zřejmě obtížné a velice dlouhé.