Mezi dary moře patří hlavonožci, mlži a korýši. Takže krevety, kalmary, sépie, malé chobotničky, nejrůznější škeble a mušle a často jsou mezi ně řazeny i takzvané krabí tyčinky, což je ovšem pouze druhotný produkt při zpracování ryb.

Grilování. Ilustrační foto.
Teplých dnů přibývá, je čas oprášit gril. Nakládanou krkovičkou neurazíte

Jak s tím vším naložit? Platí, že všechno, co je z moře, se krásně snoubí s bílým vínem, česnekem, olivovým olejem a bylinkami. Všechny drobné živočichy upravujeme vždy jen krátkou dobu, není třeba žádných dlouhých úprav.

Pikantní polévka s mořskými plody

Pikantní polévka s mořskými plodyZdroj: ShutterstockIngredience: 20 ml olivového oleje, 4 stroužky česneku, 1 velká cibule, 4 rajčata, 400 g mořských plodů (slávky, krevety, sépie, kalmary, baby chobotničky), 1 bobkový list, 100 ml bílého vína, 750 ml vývaru (rybí, zeleninový, masový), sůl, pepř, zelená petrželka

Postup: Mořské plody očistěte, vyloupané krevety zbavte tmavého střívka. V hrnci na olivovém oleji dozlatova zpěňte najemno nakrájenou cibulku, pak přihoďte plátky česneku. Rajčata zbavte slupek, nakrájejte nadrobno, přidejte do hrnce a chvíli je duste. Po zhruba 15 minutách přidejte všechny mořské plody, bobkový list a vývar. Pak polévku osolte, opepřete, vmíchejte do ní bílé víno a krátce povařte. Nakonec ji posypte nasekanou petrželkou. K podávané polévce můžete přikusovat bílé tousty nebo bagetku, nejlépe rozehřáté v troubě, protože pak budou křupavé.

Slávky s petrželí

Slávky s petrželíZdroj: ShutterstockIngredience: 2 kg slávek jedlých, 500 ml bílého vína, 50 ml olivového oleje, 7 stroužků česneku, 2 cibule, čerstvá petrželová nať, pepř, sůl

Postup: Připravte si velký hrnec, potřebujete minimálně pětilitrový. V olivovém oleji orestujte cibulku, pak přidejte plátky česneku a po chvíli vše přelijte vínem. Slávky, které jste očistili od písku a řas, ještě zkontrolujte, zda jsou zavřené. To dokazuje jejich dobrou kondici – pokud zůstaly otevřené, nejspíš už nežijí a mohou být zdraví nebezpečné. Vložte je do hrnce, pak osolte, opepřete a přidejte petrželovou nať, kterou můžete nakrájet. Pod pokličkou vše duste asi 8 minut, pak můžete konzumovat. Podávejte jen s bílým chlebem a měsíčkem citronu.

Cizokrajná jídla
Cizina v kuchyni? Zvládneme nejen čínu

Sépie v rajčatové omáčce

Sépie v rajčatové omáčceZdroj: ShutterstockIngredience: 500 g sépie, 5 stroužků česneku, 100 ml olivového oleje, 1 malá chilli paprička, 400 g rajčat, čerstvá petrželová nať, sůl, mletá paprika, 150 ml bílého vína

Postup: Pokud máte nevykuchané sépie, zbavte je vnitřností, zobáčku a očí. Česnek nakrájejte na plátky, petrželku nasekejte. Sépie pak dejte na pánev s rozpáleným olejem, na ně vysypte polovinu nakrájeného česneku a petržele a přidejte papričku nakrájenou na malé kroužky. Osolte, přidejte trochu mleté papriky a zalijte vše bílým vínem, které necháte varem odpařit.

Rajčata zbavte slupek a nakrájejte na malé kousky. Osolte je a spolu se sépiemi poduste – bude to trvat možná i dvacet minut, než dosáhnou správné konzistence. Pak přidejte druhou polovinu česneku i petržele a ještě chvíli duste. Servírujte s opečeným bílým pečivem — bagetou nebo toustem.

Vietnamský krevetový salát

Vietnamský krevetový salátZdroj: ShutterstockIngredience: 300 g krevet - vyloupaných, 250 g rýžových vlasových nudlí, 1 šalotka, 10 ml slunečnicového oleje, 1 salátová okurka, 1 velká mrkev, 100 g klíčků mungo, bazalka, koriandr, máta, 1 chilli paprička mletá, 1 lžíce zázvoru, 1 lžíce medu, 5 lžic rybí omáčky, 5 ml rýžového octa, 1 citron

Postup: Nejprve si připravte salát, protože jej pak necháte odležet v lednici. Nudle vložte do vařící vody a po 5 minutách je vyjměte, nechte odkapat v cedníku nebo v sítu, a předtím je rychle zchlaďte tekoucí vodou. Nenechte je oschnout.

Na dlouhé, tenké nudličky nakrájejte okurku a mrkev. Přidejte k nim do mísy syrové klíčky mungo, osmahněte nadrobno nakrájenou půlku šalotky a pak vše rukou promíchejte - spolu se zchladlými nudlemi a čerstvými bylinkami - mátou, koriandrem a bazalkou. Množství bylinek určete tak, jak vám to vyhovuje.

Salát nechte v lednici a vyrobte si zálivku: vidličkou prošlehejte med, ocet, rybí omáčku, zázvor nastrouhaný najemno a mletou chilli papričku. Na oleji ještě jako poslední osmahněte druhou půlku šalotky a na ní orestujte krevety – jen krátce, asi dvě až tři minuty. Vyjměte salát z lednice, vyskládejte do něj krevety a přelijte zálivkou. Po ruce mějte nakrájené měsíčky citronu.

Hamburger v bulce
Nejlepší hamburger je ten domácí. Připravte si vlastní fastfoodové speciality