Je to poměrně primitivní rovnice. Čím méně naočkovaných, tím tvrdší další vlna koronavirové nákazy. Slovensko, které je s pouhými 45 procenty naočkovaného obyvatelstva jednou z nejméně vakcinovaných zemí EU, prožívá další tvrdou vlnu covidové nákazy.

Nejsevernější okresy Slovenska už spadly do černé barvy, což znamená nejvyšší nebezpečí nákazy a také nejpřísnější restrikce. V této oblasti je například i turistické a lázeňské město Bardějov, u českých hranic pak okres Čadca.

Tvrdá opatření v Itálii. Kdo nemá vakcínu nebo test, nesmí do práce a nedostane ani výplatu.
Neočkované Italy čeká peklo. Zůstanou bez práce i peněz

Znovu se tu zavírají restaurace, které mohou znovu jako v nejtvrdších dobách covidu prodávat jídlo pouze z okénka. Zcela zavřené jsou hotely. Ruší se svatby a pohřební akce, omezuje se počet lidí na mších. Nejviditelnější změnou jsou roušky, které jsou nyní povinné nejen ve vnitřních, ale i venkovních prostorech.

Vnitřní akce jsou tu povoleny maximálně pro sto osob, a to pouze v případě, že mají za sebou očkování proti covidu. Třeba v bazénech bude moci být jen deset lidí,a proto plovárny někde fungují pouze na předchozí objednávky.

Očkování proti covidu. Ilustrační foto
Nemožné skutečností? Unie je nyní proti covidu nejproočkovanější na světě

I v nejhorších okresech se ale zatím chodí do škol, pokud není ve třídě nikdo nakažený. Zatím také oproti minulosti nebyl vydán zákaz cestování z těchto okresů.

Selhání opozice 

„Třetí vlna tu je a bude tady s námi déle, než jsme čekali,“ uvedl ministr zdravotnictví Vladimír Lengvarský. „Přijde doba, kdy budou přibývat i úmrtí,“ připouští šéf rezortu, který stále marně vyzývá k očkování.

Část viny na tom, že je na Slovensku nejméně naočkovaných, připisuje Lengvarský opozici. „Opoziční politici místo aby lidi motivovali k očkování, tak v rámci politického boje od něj odrazují,“ řekl ministr. Především opoziční Směr a ultrapravicová Lidová strana Naše Slovensko od očkování Slováky přímo odrazují.

Očkování proti koronaviru. Ilustrační snímek
Nová realita: Nejste očkovaný proti covidu? Tak už nechoďte do práce

Selhaly ale i kroky vlády, jako byla například očkovací loterie, která především zpočátku připomínala frašku a k nárůstu počtu zájemců o očkování nevedla.

Výsledkem je další vlna, při které už zase začínají být plné některé nemocnice a stát vysílá na pomoc zdravotníkům vojáky a policisty. Jen v sobotu přibyly dva tisíce nakažených a 17 lidí s covidem zemřelo.