Mluvčí Pentagonu John Kirby řekl, že USA "nejsou v pozici, aby vyvrátily" zprávy o možných obětech svého cíleného útoku mezi civilisty.

"Chápejte mě správně, žádná armáda na světě nedělá víc než armáda Spojených států pro to, aby zabránila obětem mezi civilisty, a nikdo si nepřeje, aby byli připraveni o život nevinní," zdůraznil Kirby. 

Prohlásil, že USA jsou při vyšetřování podobných situací transparentní.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken
Šéf americké diplomacie: Nadále budeme pomáhat těm, kteří chtějí z Afghánistánu

Mezi oběťmi amerického náletu je teprve dvouleté dítě, sdělila jeho rodina BBC. Jeden z příbuzných obětí uvedl, že těla mrtvých jsou tak spálená, že je nelze identifikovat.

Sebevražedný útok na letišti 

Američtí armádní činitelé dříve uvedli, že po úderu bezpilotního letounu došlo k "významným sekundárním explozím". Právě ty mohly ublížit lidem v okolí, podotýká BBC. Afghánská televize ArianaNews s odvoláním na očité svědky v neděli informovala o šesti mrtvých, z toho o čtyřech dětech, po výbuchu minometného granátu v domě nedaleko kábulského letiště.

Odlet amerických vojáků
Afghánistán opustili poslední američtí vojáci. Z Kábulu odletěl i velvyslanec

Nedělní operace byla druhým americkým útokem v zemi od čtvrtečního sebevražedného útoku na kábulském letišti, který si podle místních úřadů vyžádal životy nejméně 169 Afghánců a podle Pentagonu 13 amerických vojáků.