Dokument má potvrdit Rada federace, horní komora ruského parlamentu, což lze považovat za formalitu.

Putin neupřesnil, jaké kroky budou v rámci stanného práva podniknuty, ale uvedl, že jeho příkaz platí od čtvrtka, píše agentura AP. Návrhy zákonů podle ní naznačují, že může zahrnovat omezení cestování a veřejných shromáždění, přísnější cenzuru nebo širší pravomoci pro donucovací orgány.

Ruští vojáci hlídkují v Chersonu na jihu Ukrajiny 20. května 2022
Rusové evakuují města v Chersonské oblasti. Situace není snadná, přiznali

Šéf Kremlu dnes podle agentury Reuters také podepsal dekret, který omezuje pohyb do ruských regionů sousedících s Ukrajinou - týká se Krasnodarského kraje, dále Belgorodské, Brjanské, Voroněžské, Kurské a Rostovské oblasti. Kromě nich se týká ukrajinského poloostrova Krym, který Moskva anektovala v roce 2014, a Sevastopolu. Podle AP Putin rovněž udělil mimořádné pravomoci šéfům všech ruských regionů.

Posílení válečného úsilí

V televizním vystoupení před členy bezpečnostní rady Putin dále pověřil vládu, aby zřídila zvláštní koordinační radu pod vedením premiéra Michaila Mišustina, která bude spolupracovat s ruskými regiony na posílení válečného úsilí Moskvy na Ukrajině, píše agentura Reuters.

Následky bojů ve městě Izjum v Charkovské oblasti na Ukrajině, 13. září 2022
Horory války. Lidé v Izjumu zažívali teror, okupanti zabili i malé děti

Ruský prezident na konci minulého měsíce při slavnostním projevu v Kremlu označil čtyři částečně okupované ukrajinské oblasti za ruské území. Zábor Chersonské, Záporožské, Doněcké a Luhanské oblasti posléze schválil ruský parlament a ústavní soud. Prakticky celý svět tento nejnovější pokus Ruska o připojení dalšího ukrajinského území neuznává. Rusko vojensky napadlo Ukrajinu 24. února, invazi nazývá „speciální vojenskou operací“.