"Ruské jednotky v pátek 10. června pokračovaly v pozemním útoku na Severodoněck, stále ale ještě nedostaly město pod plnou kontrolu. Stejně jako během bojů v Mariupolu je obtížné sestavit přesný obraz toho, co se děje v městských částech Severodoněcku, protože odtud přichází čím dál méně informací," uvádí Institut pro výzkum války. Ukrajina žádá brzkou dodávku zbraní ze Západu kvůli převaze ruských jednotek v dělostřelectvu, píše ISW.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pravidelném nočním projevu prohlásil, že schopnost odolávat ruským silám v Donbasu závisí na dodávkách západních zbraní. Ukrajinské oddíly "dělají maximum, aby ofenzivu zastavily, a budou v tom pokračovat, pokud budou mít dostatek těžkých zbraní - o něž jsme naše partnery žádali", řekl prezident Ukrajiny.

Podle Zelenského chce Rusko zničit všechna města v Donbasu. "Nepřeháním, když říkám, že všechna města. Stejně jako Volnovachu, jako Mariupol. Všechny tyto ruiny byly dříve šťastnými městy. To je vše, co může Rusko dát svým sousedům, Evropě, světu," dodal Zelenskyj.

Podle ukrajinského generálního štábu se ruské síly kromě Severodoněcku v Luhanské oblasti soustřeďují také na postup proti městům Slovjansk a Siversk v Doněcké oblasti. "Nepřítel přeskupuje jednotky a doplňuje palivo a munici, aby připravil ofenzivu proti Slovjansku a Siversku," píše na facebooku ukrajinský generální štáb.

Britské ministerstvo obrany dnes ve své pravidelné zprávě založené na informacích rozvědky uvádí, že ruská armáda za poslední den nepostoupila dále na jih Severodoněcku. "Probíhají intenzivní pouliční boje a obě strany mají pravděpodobně velké ztráty. Rusko se snaží zlomit odpor obránců města dělostřeleckými a leteckými útoky,," konstatuje ministerstvo.

Podle britské rozvědky ruská válečná letadla pravděpodobně použila od dubna k úderům na pozemní cíle desítky protilodních střel AS-4 vyvinutých v 60. letech k ničení letadlových lodí. Použití těchto střel proti pozemním cílům nemůže být přesné, což může vést k velkým škodám a ztrátám mezi civilisty, podotýkají britské tajné služby. Je pravděpodobné, že Rusko takové střely používá kvůli nedostatku modernějších a přesnějších střel, dodává rozvědka.

Guvernér Luhanské oblasti Serhij Hajdaj dnes uvedl, že Ukrajina má dál pod kontrolou průmyslovou zónu v Severdoněcku, kde se podle něj ukrývá na 800 civilistů. "Informace o blokádě chemického závodu Azot jsou lež," uvedl Hajdaj v reakci na tvrzení zástupce takzvané Luhanské lidové republiky v Rusku Rodiona Mirošnika, že 300 až 400 ukrajinských bojovníků je zablokováno v komplexu továrny spolu s civilisty a že se pokoušejí vyjednat volný průchod.

Hajdaj také obvinil ruské vojáky, že proti vesnici Vrubivka, nacházející se jihozápadně od Severodoněcku, použili v noci na dnešek plamenomety a zničili tím množství civilních budov. Počet obětí úřady zjišťují.

Zbrojní experti z Francie pomáhají svým ukrajinským kolegům sbírat důkazy o možných ruských válečných zločinech v oblasti města Černihiv na severu Ukrajiny, oznámila podle agentury Reuters ukrajinská generální prokurátorka Iryna Venediktovová.

Příslušníci francouzského četnictva, mezi nimiž jsou odborníci na balistické zbraně a zbraně hromadného ničení, nahradili skupinu francouzských forenzních expertů, kteří od poloviny dubna pomáhali odhalit, co se stalo po vstupu ruských jednotek ve městě Buča nedaleko Kyjeva, kde zabití velkého množství civilistů vyvolalo mezinárodní rozhořčení.

"Nyní pracují v Černihivské oblasti, zkoumají místa, která byla zničená ostřelováním. Tyto válečné zločiny musí být potrestány a společně uděláme vše pro to, aby se tak stalo," prohlásila Venediktovová. Moskva záměrné útoky na civilisty popírá.