Historické město roku má čtrnáct stravovacích zařízení, o víkendu však nikde nevaří. „Je to nekonečný boj, který s místními podnikateli vedeme,“ postěžoval si Jindřich Skočdopole s tím, že ve všední dny se stravováním problém není.

O zámeckou kavárnu, která je o víkendu otevřená, je obrovský zájem. Pořádají se zde svatby, srazy rodáků nebo jiné akce, takže se často stává, že je pro turisty zavřeno.

Vedení města už jedná s některými majiteli o víkendovém provozu v sezoně. „Pracuji jako kuchařka v restauraci Slovan na Husově náměstí a o víkendu zahajujeme víkendový provoz,“ poznamenala Helena Mičková z Polné. „Stravování pro turisty je tady velký problém. Nevím, proč restaurace nepřistoupila na víkendy už dříve,“ nechápe kuchařka.

Lidé, kteří do města přicestují, si tak vychutnávají jenom památky. Například proslulé polenské muzeum navštívilo za minulý rok na šest tisíc turistů. „Jsme v Polné poprvé, chtěli jsme se zde najíst, ale už na náměstí jsme si všimli, že není nikde otevřeno,“ divili se manželé Svobodovi z Brna, kteří si jídlo raději přivezli s sebou.

Služby turistům se v Polné ale přece jen trochu zlepší. Město zatím připravilo pro turisty propagační materiály za více než půl milionu korun. „Chystáme dva filmy o Polné, publikaci, pohlednice, fotoprezentaci a také materiály o mikroregionu Polenska,“ vyjmenoval starosta. Na Husově náměstí nebudou chybět infokiosky, kde každý turista najde, co chce o Polné vědět. „Jeden infokiosek stojí přes osmdesát tisíc korun. Na propagační materiály nám z velké části přispěl kraj Vysočina,“ uzavřel první muž Polné.