„Díky počasí se vše o tři týdny posunulo, takže jsme letos místo 20. července začínali už prvního,“ uvedl Vlastimil Malíček z pálenice v Bystřici nad Pernštejnem.

I když sezonu odstartovaly třešně, pěstitelé už teď připravují k vypálení žluté blumy a hrušky. Musí si však dát pozor. Na rodinu je povoleno vypálení pouze třiceti litrů absolutního lihu.

„Jsme povinni vést záznamy, kdo kolik vypálil, a ty se potom odevzdávají na celní úřad. Pokud by někdo stanovený limit překročil, hrozí mu postih,“ upozornil provozovatel pálenice v Hlinném u Nového Města na Moravě Stanislav Marek. Jen pro představu, v deseti litrech vypáleného destilátu je sedm litrů absolutního lihu.

V pěstitelských pálenicích pálí nejčastěji švestky, jablka, hrušky, blumy a třešně. Občas se ale provozovatelé setkají i s méně obvyklým zbožím.
„Lidé zkoušejí pálit jeřabiny, rybíz, černý jeřáb i směs, doslova, co zahrada dá,“ potvrdil Stanislav Marek.

„Setkal jsem se před lety s pokusem vypálit banány, datle nebo jahody. Vše se ale muselo vylít, protože se to nedalo pít,“ svěřil se se svou zkušeností Vlastimil Malíček.