„Přibližně 10 procent dětí na Vysočině trpí nadváhou,“ uvedla dětská lékařka Alena Vondráčková. V čase plavek a krátkých sukní to pak může v některých případech vést až k depresím i sklonům k anorexii.

„Snažíme se rodiče vést ke správné výživě dítěte a srozumitelné etikety na výrobcích by nám v tom pomohly,“ dodala lékařka.

Právě tento problém by mohlo pomoci vyřešit nové opatření evropských potravinářů. Ti se dobrovolně rozhodli uvádět na obalech údaje, které spotřebiteli poskytnou všechny podstatné informace o nutričním složení výrobků.

I laik se tak z obalu dozví, kolik porcí může sníst, aniž by ohrozil své zdraví a tělesnou linii.

„Výrobci tak reagují na zjištění výzkumu prováděného mezi spotřebiteli, podle kterého většina požaduje rychlou a snadno čitelnou informaci o energetické hodnotě potravin a nápojů,“ uvedl Jaroslav Camplík, prezident Potravinářské komory České republiky.

Potravinářské společnosti postupně upraví etikety výrobků tak, aby na zadní straně obsahovaly i seznam živin s největším vlivem na zdraví člověka.

„Spotřebitelé budou mít lepší přehled zejména o příjmu energie, což je první krok ke zdravému životnímu stylu,“ podotkl k chystané novince Michael Vít, náměstek ministra zdravotnictví.