„Naše restaurace je zcela nekuřácká a navíc vaříme výhradně ze zdravých surovin,“ uvedla Zita Prchalová, provozovatelka restaurace v Natural Centru. Zájem o taková zařízení je zřejmý. V době obědů je restaurace plná.

Místa pro nekuřáky rozšiřují i méně specializované restaurace, tam ale zájem není takový. „Máme dvacet nekuřáckých míst a stačí nám,“ přiznal Jaroslav Freitich, majitel Mahlerova pensionu Na Hradbách. „Osobně bych kouření v restauracích zakázal úplně, takhle se musím přizpůsobit hostům,“ dodal.

Těch, kteří si jídlo bez cigarety neumí představit, je stále dost. „K dobrému jídlu cigaretka patří,“ řekla Jana Morávková. „Kdyby v mé oblíbené restauraci kouření zakázali, odejdu jinam,“ přiznala. To je důvod, proč podniky místa pro kuřáky neruší.

Řešením je kompromis. „V době obědů máme 35 míst pro nekuřáky a vždy jsou plná, večer je zase více kuřáků,“ uvedl Lubomír Palán, vedoucí restaurace Na Hliništi.

Většina jihlavských restaurací nabízí místa pro nekuřáky alespoň v době obědů. Pizzerie Rosa, Natural Centrum a vinárna Viné jsou zcela nekuřácké. S kluby a diskotékami je to horší. V Jihlavě není jediné místo, kde by se dalo bez kouře tančit.

Pro ty, kteří by chtěli řady nekuřáků rozšířit, funguje v jihlavském zdravotním ústavu poradna pro odvykání. „Navštívit nás může kdokoli i bez doporučení lékaře,“ popisuje Dagmar Benešová, vedoucí poradny. „Těm, kteří se rozhodnou přestat, to pomůžeme dotáhnout do konce, aniž by přibrali nebo jinak trpěli,“ nabídla lékařka.

Ze statistik vyplývá, že na následky kouření u nás denně zemře 50 lidí, každý šestý z nich na rakovinu plic. Už pro tato čísla by stálo za to poradnu navštívit.