Stoupali společně s náměstkem hejtmana Pavlem Hájkem, náměstkem primátora Radkem Vovsíkem a podnikovým auditorem pro oblast životního prostředí Michalem Divišem.

Cíl: výška 65 metrů, vršek komína a přičichnutí k plynům, které po zprovoznění nové technologie a elektrofiltru z Kronospanu odcházejí.

„Výkon sušárny je teď na úrovni téměř 100 procent,“ pronesl pod komínem zástupce dřevokombinátu Michal Diviš. Předák ve velíně upřesnil: „Výkon je 95 procent.“

Kouř za komínem prakticky úplně zmizel. Na komíně nejsou žádné usazeniny.
Pavel Hájek, náměstek hejtmana


A jaké byly dojmy nahoře? Metr od velké roury komína se dalo bez problémů dýchat. Pokud člověk nahnul hlavu k rouře, pocítil v první řadě na tváři teplo hodně ohřáté páry. Kouř cítit je, ale už to není taková „silná káva“ jako před instalací filtru.

„Znal jsem provoz už z mého působení vedoucího odboru ochrany životního prostředí krajského úřadu. Stav po instalaci filtru se s minulým provozem nedá srovnat. Kouř prakticky úplně zmizel. Když jsem sem lezl v minulosti, slzely mi oči a bylo nedýchatelno. Dnes tomu tak není. Odpadní plyny jsou průhledné, na komíně nejsou žádné usazeniny, které jsou obecně znakem znečištění. Charakteristický zápach sušárny zmizel,“ poznamenal náměstek hejtmana Hájek.

Technologie měla v pondělí jeden malý „nevychytaný“ výduch před fází filtrace. Tam kouř zapáchal a dráždil tak jako dřív. „Filtr dolaďujeme,“ vysvětlil Michal Diviš.

„Filtr je dobrý krok od Kronospanu, ale nesmíme je nechat usnout na vavřínech. Musíme kontrolu nad nimi mít, tlačit je do dalších efektivních řešení,“ dodal náměstek primátora Vovsík.