„Létali tam dva dospělí jedinci a mládě. Je to obrovská rarita. Bohužel se tam pohybovali asi jenom dva nebo tři dny a potom zmizeli. Vůbec nevíme, odkud přiletěli,“ uvedl pracovník Správy Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Žďárské vrchy Petr Mückstein.

Spatřit orla mořského nad Žďárskými vrchy je opravdu nevšední zážitek. „Objevuje se tu sice pravidelně, lidé ho mohou zahlédnout nad naším územím každý rok. Přesto je to stále velká vzácnost,“ dodal ochranář.

V minulosti se orel vyskytl například u Matějovského rybníka nebo na Velkém Dářku. „Lze ho spatřit tam, kde se vypouští velké rybníky. Stahují se tam kvůli potravě. I když sem tam uloví nějakou rybu, živí se v našich podmínkách hlavně mršinami,“ vysvětlil Petr Mückstein.

Orel mořský je největší dravec vyskytující se v Česku a zároveň největší evropský orel. Jeho rozpětí křídel dosahuje až dva a půl metru. Délka těla orla mořského dosahuje 69 až 92 centimetrů. Hnízdí na okrajích zatopených území, v jezernatých a rybničnatých oblastech.

Hnízdo je obrovská stavba z klacků a proutí umístěná na stromech převážně v blízkosti vody. Průměr hnízda může dosahovat i sto až sto šedesát centimetrů. Každý rok hnízdo trochu dostaví, takže po několika letech může vyrůst do výšky dvou metrů a hmotnosti několika set kilogramů.