„Moris má v lednici asi sto piv různých značek na ochutnání. Až se vrátí z Norska, odkud přiveze další vzorky, uspořádáme sérii degustací,“ přiblížil mluvčí Svazu pivních turistů Martin Povýšil.


Zmiňovaný Moris je jeden z mála odborníků z řad laické veřejnosti, jenž dokáže o pivu hovořit celé hodiny.


Ví mnoho o výrobě standardního piva světlého i tmavého, ale dovede popovídat i o pivu kukuřičném nebo ovocném s rozvařenou ošatkou třešní.
Nebo pohovoří o japonském nápoji s ušlechtilými plísněmi či o pivu, připravovaném zvláštním způsobem domorodkami pod rovníkovým sluncem Afriky.
„Všechna piva jsme opravdu poctivě ochutnali a vypili,“ přiblížil před odjezdem do Norska Vlastimil Novotný, známý mezi českými pivními labužníky jako Moris. Spolek vede evidenci také na stránkách www.sptjihlava.wz.cz.


Spolek má zálusk na puškvorec


Pivní turisté plánují také expedici do Západních Čech. „Na Karlovarsku jsme pozváni například do raritního domácího pivovárku Velký Rybník, kde například budeme ochutnávat speciální puškvorcové pivo s výraznou příchutí bylin,“ odhalil část prázdninových plánů Martin Povýšil.