Kastelánský pár manželů Vaníčkových totiž letos zruší prodej vstupenek v dřevěné budce na nádvoří a přesune jej do černé kuchyně.
Obřímu prostoru s trámovím a začazeným černým stropem vévodí rekonstruovaná bílá pec s mnoha dvířky, poklopy, přechody a prostorami k topení, pečení a vaření.

Pohodlně by se tam dal na rožni opékat býk. O tom, že uvnitř kuchyně umounění kuchtíci rožnili větší zvířata, svědčí zazděný odtah do širokého komína.

„O hradu je první písemná zmínka z roku 1353. Určitě tu nějaká kuchyně byla, vařilo se a peklo nad otevřeným ohništěm. Dnes tu máme renesanční kuchyni zhruba z roku 1570,“ přiblížil kastelán Karel Vaníček.

Pec prošla řadou přestaveb. Nahoře je vidět původní odtah do komína. V levé části chlebová pec, v pravé kotel na teplou vodu, dole ohniště a nad ním pláty na vaření.

„Pec sloužila ještě před požárem hradu v roce 1915. Současná podoba je ale stará asi rok,“ doplnil kastelán.

„Zřídíme tu na jaře místo pro pokladnu a ve větší části kuchyně muzeum zařídí expozici s rendlíky, máselnicí, lisem na tvaroh a vším možným nádobím. Atraktivní kuchyně bude magnet na návštěvníky,“ v kostce shrnula kastelánka Zdena Vaníčková.