Naopak klasická pizza či zdravé ryby, kterých mají hladoví nakupující k výběru hned několik druhů, tak velkou pozornost nebudí.

„Na obloženou housku sem chodím tak dvakrát až třikrát za týden místo oběda. Jsem najedený dřív, než když jdu do klasické restaurace,“ popsal výhodu Oldřich Zezoubek.

„Rybí speciality mi přijdou třeba trochu drahé. Stačí mi, když si koupím jen něco menšího na zakousnutí, já zase takový hlad nemám,“ usmál se František Holas.

Bezedný kelímek

V jedné provozovně rychlého občerstvení v City Parku zavedli nedávno novinku v podobě bezedného kelímku. Za 32 korun zákazníci obdrží kelímek, do kterého si mohou neomezeně po celý den od devíti ráno do devíti večer čepovat některý ze čtyř sladkých studených nápojů.

„Je to super, že něco takového zavedli. Dnes jsem to tu vyzkoušela poprvé a myslím, že bezedný kelímek budu využívat určitě častěji,“ radovala se osmnáctiletá studentka Dominika z Jihlavy.

I obsluha potvrzuje, že je o bezedný kelímek zájem. „Kupuje si ho hodně lidí. Řekla bych ale, že si pro pití dojdou tak maximálně dvakrát třikrát. Rozhodně lidé u nápojů nestojí celý den,“ pousmála se Kristýna Poláková.

Proti zneužívání bezedného kelímku se provozovatel brání tak, že se po celý den průběžně kontrolují účtenky, aby lidé nechodili pro neomezené pití po více dnů.

Lákadlem ale není jen bezedný kelímek.

Některé zákazníky lákají především neobvyklé pokrmy. „Vyhledávám různé speciality. Objevil jsem tady indiánskou polévku, která se podává v chlebu,“ podotkl zákazník rychlého občerstvení v City Parku Vladislav Minář.

Ale najde se i dost lidí, kteří nedají dopustit na „obyčejná“ jídla.

„Když mám hlad, tak si dojdu na klasické čínské nudle s masem nebo na housku s kuřecím masem. Dětem koupím hranolky, mají je moc rády,“ nechala se slyšet maminka dvou chlapečků Lenka Procházková.

Před častým využíváním rychlého občerstvení ale odborníci varují. „Takové jídlo je plné glutamanu,“ upozornil například Vlastimil Konopáč z jihlavské nemocnice.

Srovnání cen rychlého občerstvení a jídel v jihlavském obchodním centru a také rozhovor s provozovatelkou rybího občerstvení si můžete přečíst v úterním vydání Jihlavského deníku.

Michaela Hrozková, Lenka Pospíšilová