Jihlava – Pečení cukroví patří jednoznačně k nejčastějším vánočním zvykům. Vyválet těsto, vykrájet tvary a upéct voňavé vánoční dobroty. Tuto činnost však tento rok mnoho hospodyněk vynechá. Stále více lidí totiž svěřuje pečení cukroví profesionálům.

Názor, že mnohem snadnější je dobroty si objednat, zastává i Jitka Dobrovolná z Malého Beranova: „Já si cukroví zásadně objednávám. Navíc naše rodina nejí příliš sladké. Stačí mi pár druhů na talířek pro návštěvy a mám vystaráno.“

S přípravami na vánoční laskominy začala jihlavská cukrárna U Brány. „Očekáváme, že si spousta lidí objedná cukroví až na poslední chvíli, stejně jako v minulých letech. Zatím ještě nelítáme od rána do večera, ale na shon jsme připraveni,“ objasnil Jan Cakl, jeden z cukrářů jihlavské cukrárny U Brány.

Možnost objednat si sladkosti i na internetu je mezi lidmi stále více oblíbená. Cena pět korun za jeden kus cukroví je zcela běžnou částkou.

Domácí cukroví přes internet

Své pečící služby přes internet nabízí i náruživá cukrářka Martina Landsmanová z Třeště: „Práce s cukrovím mě velmi baví. Pečení je výborná věc. Můžu se u něj odreagovat a zapomenout na všechny starosti.“

Cukrářka počítá s tím, že letos napeče až patnáct kilogramů cukrovinek. Objednávky přijímá převážně od maminek s dětmi, které na pečení nemají čas. U pečení stráví od půle listopadu asi tři až čtyři hodiny denně.

Najdou se ovšem i takové hospodyně, které by pečení dobrot do cizích rukou nesvěřili. „Já cukroví vyrábím zásadně sama. Napeču tak dvacet rozmanitých druhů a když se mi povedou, mám z nich velikou radost. Musím ale přiznat, že je to někdy velká dřina,“ doplnila Marie Dvořáková ze Dvorců.