VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Veletrh produktů z Vysočiny měl včera široké zastoupení

Jihlava -Včera mělinávštěvníci veletrhu možnost ochutnat tradiční české výrobky z Vysočiny.

7.5.2010 1
SDÍLEJ:

V Domě kultury v Jihlavě proběhl první ročník veletrhu tradičních výrobků typických pro Vysočinu.Foto: DENÍK/ Libor Plíhal

První ročník veletrhu produktů typických pro kraj Vysočina nabídl širokou škálu nejrůznějších výrobků. Včera tak mohli v Domě kultury v Jihlavě návštěvníci ochutnávat kozí sýry, domácí pečivo, lahodné klobásky nebo si koupit ručně vyráběnou svíci, dřevěnou hračku či vyřezávanou sochu.

„Návštěvníci veletrhu mohli na vlastní oči zhlédnout výrobu některých produktů, ochutnat různé regionální pochoutky a v neposlední řadě si je také zakoupit,“ uvedl krajský radní pro oblast lesního a vodního hospodářství a zemědělství Josef Matějek (ČSSD), který doplnil, že současně vznikne i databáze regionálních výrobků. Tu bude veřejnost moci dohledat na webových stránkách kraje Vysočina od října.

Mnohé návštěvníky veletrh nadchnul. Do krajského města totiž zavítala celkem čtyřicítka vystavovatelů z celé Vysočiny. „Moc se mi tady líbí, mám ráda tradiční výrobky a tady jich je spousta. Nejen, že nějaký třeba i ochutnám, ale určitě i koupím. Líbí se mi také některé ukázky, jak se produkty přímo vyrábějí,“ popsala včerejší veletrh návštěvnice Věra Kubíčková. Mezi vystavovateli, kteří svůj výrobek přímo před zraky diváků i vyráběli, byl uměleckořemeslný truhlář Petr Chlubna.

„Jsem vyučený truhlář a přes truhlařinu jsem se dostal k vyřezávání dřevěných soch. Menší figurku dokážu vyrobit i do hodiny. Největší sochou, co jsem kdy vyrobil, byl třímetrový hejkal pro myslivce,“ popsal truhlář.

Někteří produkt přímo vyráběli

A proč zrovna veletrh typický pro produkty z Vysočiny? Kraj tak chce podpořit propagaci regionálních produktů a regionálního trhu. Tento způsob propagace se výrobcům tradičních produktů líbí.

„V poslední době se tyto veletrhy rozrůstají. Myslím si, že je dobré vyrábět autentickou potravinu. Aby zákazník věděl, odkud potravina přímo pochází, aby si za ním výrobce stál a produkt nebyl surovinově ošizen,“ nechala se slyšet majitelka největší kozí biofarmy v republice Jitka Dobrovolná.

Recept na její tradiční kozí sýr však prozradit nechtěla: „To je naše vlastní receptura. Samozřejmě, že je tajná. Máme tam svá specifika,“ řekla.

Autor: Dana Křížková

7.5.2010 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Ve sběrném dvoře už nevezmou pneumatiky

Ilustrační foto.

Charita hledá koledníky pro tradiční Tříkrálovou sbírku

Vánoce jsou finančně náročné. Úvěr ale může být špatným pánem

Podle finančních poradců ale i psychologů by úvěry měly sloužit k nákupu jen těch věcí, které nezbytně potřebujeme. Nemá cenu se neúměrně zadlužit a kvůli hezkému Štědrému dni si pak znepříjemnit celý rok. Praxe ale také ukazuje, že mnohé domácnosti si kvůli nedostatečné finanční rezervě nemohou tuto úvahu dovolit.

Po cenné výhře v Opavě přišel výbuch s Karvinou

Opava, Karviná – Dvojutkání na soupeřových hřištích absolvovali prvoligové hokejbalisté SK Jihlava. Ti nejdříve udolali Opava, poté vysoko prohráli v Karviné. I tak jsou ale svěřenci trenéra Staňka nadále v tabulce první!

Nekvasil: O spoustu bodů jsme přišli nízkou produktivitou

Jihlava – Hokejoví junioři Dukly mají za sebou první polovinu základní části nové extraligové sezony. Po ní jsou s 24 body v tabulce dvanáctí, a to trenéra Karla Nekvasila trochu mrzí, protože výkonnostně to prý nebylo špatné. Bohužel obrovskou bolestí je produktivita.

Hokejisté Telče doma šokovali první Strakonice

Telč – Hokejisté Telče si připsali teprve druhou výhru v jihočeském přeboru. Ale stála za to! Na domácím ledě si totiž vyšlápli na lídra soutěže. Strakonice dokázali díky skvělému výkonu porazit o tři branky.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT