Cukrárny i cukrářky a cukráři na Jihlavsku již začali přijímat objednávky vánočního cukroví. Je totiž nejvyšší čas. Kdo zahálí, může se mu stát, že na Vánoce zůstane bez cukroví.

„Ti co to nestihli minulý rok, už přišli. Říkají nám, radši jdu dřív, minule jsem to nestihl. Doporučuji nenechávat objednávku na poslední chvíli,“ vyjádřila se majitelka jihlavské cukrárny U Brány Miroslava Caklová.

Bodují klasické druhy cukroví

Ta doporučuje, aby se zákazníci v cukrárně zastavili nejlépe v listopadu. Poté se na ně totiž už nemusí dostat. „Kdyby lidé chodili během listopadu, bylo by to úplně nejlepší. Také kvůli tomu, abychom věděli, kolik toho máme udělat,“ nechala se slyšet Caklová. Podle ní je největší zájem o klasické cukroví. Jednoznačně vedou vanilkové rohlíčky. Oblíbené je ale také slepované cukroví s marmeládou. „Hodně boduje i mandlová pochoutka. To je takový luxusnější druh, který jsme nově zařadili,“ doplnila majitelka cukrárny.

Kilo vánoční dobroty stojí v průměru kolem 280 korun. Ne všem však vyhovuje cukroví na objednávku. „Dávám přednost domácímu cukroví. Samozřejmě, nejlepší peče moje babička. Před třemi lety byla nemocná, tak jsem cukroví musela kupovat, a nebylo vůbec dobré,“ prozradila Pavlína Uhrinová z Jihlavy.

Ta chce tento rok babičce ušetřit práci a cukroví chce zkusit upéct sama. „Když se nepovede, budu holt muset cukroví objednat u soukromníka, ve velkoobchodu bych už ho ale nikdy nekoupila,“ dodala Uhrinová.

Plné ruce práce s cukrovím má už v dnešních dnech i soukromnice Libuše Křížková. „Objednávky přijímám už od října. Chci, aby bylo cukroví výborné, a proto začínám péct už teď. Některé se totiž musí nechat odležet,“ připomněla Křížková.