„Nejsem maniak pro zdravou výživu ani pro biopotraviny, ale kupuji si kuře z domácího chovu. Na něm si opravdu pochutnám. Je to něco úplně jiného než běžná kuřata. Je tak dobré, že není třeba koření, stačí kousek másla. Je to lahůdka,“ připustila Hana Bačáková z Jihlavy.

Podle vedoucí jihlavského Ekoinfocentra Jany Kotoučkové by většina spotřebitelů kupovala kvalitní potraviny od místních zemědělců a zpracovatelů.

„Zákazníci by dali přednost kvalitě, ale bohužel v mnoha rodinách chybí peníze a kupují se někdy i šizené málo kvalitní potraviny v super– a hypermarketech,“ upřesnila Jana Kotoučková.

Obchodník s biopotravinami a expert na zdravou výživu Vít Prchal potvrdil, že spotřebitelé změnili názor na potraviny.

Pro jídlo k babičce nebo k farmáři

„Moc lidí uvažuje, jak co chutná, kolik za to zaplatí, a hlavně jak je to zdravé. Většina neslyší na předpony bio nebo eko. Mluví o tom, že mají jídlo od babičky nebo ze dvora od svého sedláka,“ prohlásil majitel biojídelny a prodejny biopotravin Vít Prchal. Potvrdil, že nebude dlouho trvat, a běžná rodina v tuzemsku dá přednost třeba mléčným výrobkům z farmy pana Němce z Vysočiny či od manželů Dobrovolných z farmy Ratibořice na Třebíčsku nebo z farmy Sasov Josefa Sklenáře. „V Jihlavě se brzy budou prodávat na trhu možná každý týden čerstvá vejce, zelenina, maso, mléčné výrobky a celá produkce místních sedláků. Lidem takové nákupy chybí, a zájem bude velký,“ řekl Vít Prchal.

Lidé si často stěžují, že v supermarketech a hypermarketech nakoupí brambory označené jako produkt špičkové kvality. Hospodyňky při vaření občas polovinu brambor vyhodí pro černou hnilobu uvnitř vypraných hlíz.

„Letos byl extrémně vlhký rok, ale kdo stříkal proti plísni, má vydařené brambory. Kdo nakoupí u mě, má jistotu, že si odnese kvalitní brambory,“ řekl včera majitel farmy Suchá Jaroslav Kreuz. Ministerstvo zemědělství potvrdilo, že potraviny od regionálních výrobců by upřednostnilo 95 procent nakupujících. Pět procent se nezajímá o původ potravin.

„Jíme nezdravě, většinou kupujeme laciné uzeniny ze supermarketu, ale co dělat, když nejsou peníze?“ ptá se 54letá Hana z Jihlavy.

„Naším hlavním produktem je bio vepřové maso a výrobky z něj jako biouherák, biošunka, sasovské klobásy a mnoho dalšího. Všechno prodáme, protože je to špičková kvalita,“ řekl majitel farmy Sasov Josef Sklenář.