Nové členy chce získat na informační schůzce, která se uskuteční dnes v sedmnáct hodin v prostorách Muzea Vysočiny. „Členů máme zatím málo, ale doufáme, že v pátek oslovíme další zájemce,“ uvedl Jiří Burel z mykologického klubu.

Klub navazuje na činnost pořadatelů houbařských výstav, které v minulých letech představilo jihlavské muzeum. Klíčovým momentem byl příchod významného odborníka, místopředsedy České mykologické společnosti Jiřího Burela do Jihlavy. Mykologický klub založil spolu s dalšími nadšenci Markem Bromem a Kateřinou Pauzarovou. V plánu mají přednášky pro veřejnost, houbařské vycházky, besedy s mykology, uspořádání výstavy. Na jaře a na podzim bude také otevřena mykologická poradna.

Běžní houbaři budou možná překvapeni zjištěním, že některé houby lze nalézt i v zimě. „V zimním čase roste například hlíva ústřičná, kterou znáte ze supermarketů. Kolem Vánoc se v lesích objeví penízovka sametová,“ vypočítal Jiří Burel.

Dodal, že penízovka vydrží i teploty minus deset stupňů Celsia. „Výhodou sbírání zimních hub je skutečnost, že v zimě nerostou žádné výrazně jedovaté druhy. Nehrozí tak velké nebezpečí záměny,“ řekl předseda jihlavského mykologického klubu.

Člověk by při sběru hub rozhodně neměl spoléhat jen na atlasy. „Na území České republiky existuje pět až sedm tisíc druhů hub s velkými plodnicemi. V atlasech se nachází zhruba každá desátá houba,“ uvedl Burel. Nejlepší je tedy, když vám houbu ukáže nějaký znalec, nejlépe na místě jejího výskytu.

Houbaření stále patří mezi oblíbenou zábavu našeho národa. „Češi jsou nejlepšími houbaři na světě,“ řekl s pýchou Jiří Burel. O tom, proč jsou Češi tak vášnivými houbaři a některé národy houby vůbec nesbírají, však odmítal vyslovit jakoukoli teorii. „Byly by to pouhé spekulace,“ vysvětlil.

V poslední době se však objevuje nový trend rychlé přípravy hub. „Ukázalo se, že mnoho hub, které byly našimi předky považovány za jedlé, obsahuje jedovaté látky,“ řekl zakladatel mykologického klubu.

Naši předkové tyto houby dlouho vařili, a tak byl jed zničen. Rychlé smažení však jed neodstraní, a může dojít k otravě. Zásadní tedy není jen houbu rozpoznat, ale také ji správně zpracovat.