Dveře restaurace zdravého životního stylu se v čase oběda v jihlavském Natural centru na náměstí Svobody netrhnou.

Do největší jídelny svého druhu na Vysočině s nejbohatší nabídkou bezmasých jídel ze zeleniny, luštěnin a obilovin chodí podle majitele a provozovatele Víta Prchala osmdesát procent stálých zákazníků.

„Denně vaříme jednu polévku a zákazníci si vyberou z pěti teplých jídel. Obědy podáváme od půl jedenácté maximálně do půl třetí. Někdy už za dvě hodiny máme pomalu všechno vyjedeno,“ řekl včera Vít Prchal.

Nabízí i biokvalitu

Největší procento strávníků tvoří podle Prchala ženy kolem čtyřicítky. Pak následují maminky s dětmi a ostatní. Muži tvoří necelou třetinu zákazníků. „Máme strávníky, kteří chodí na obědy jedině k nám, nikam jinam. Jsou to třeba nemocní, kteří potřebují bezlepkovou dietu. Ti si u nás přijdou na své, protože z pěti jídel vaříme denně dvě až tři bezlepková,“ upřesnil Vít Prchal.

Doplnil, že personál kuchyně i jídelny se za roky provozu naučil pracovat rychle a spolehlivě, aby zákazník dostal oběd bez čekání. „Vsadili jsme na rychlou obsluhu a na kvalitní suroviny. Ty máme od nejméně čtyřicítky dodavatelů. Zákazníkovi můžeme zaručit, že s jídlem dostal dostatek živin, vlákniny, minerálů a žádnou přidanou chemii. Právě proto k nám chodí hodně maminek s malými dětmi,“ komentuje Prchal.

Zákazníci Natural centra si mohou dát oběd a přes chodbu zaskočit do prodejny zdravé výživy. Tam si mohou vybrat ze dvou tisíc položek potravinové nabídky, obsahující na osm set druhů výrobků v kvalitě bio.

Prodejna přitahuje

Do prodejny potravin chodí nakupovat mladí i staří. Studentky z obchodní akademie v sousedství si zaskočí pro celozrnný kousek ještě teplého pečiva, senioři si rádi vybírají mezi kozími sýry či v regálech se speciálními sojovými výrobky, jako tofu, seitan a další. Regály vedle lákají těstovinami, obilovinami a luštěninami. K chuti někomu přijde biopivo, někdo sáhne po biojogurtu. Hospodyňka nakoupí biozeleninu, jiná mořské řasy. Zákazníky přitahují čaje včetně desítek druhů léčivých. „Prodáváme i maso v kvalitě bio z farmy Sasov pana Sklenáře a jeho novinku, kančí biolovečák. Pak biouherák a mnoho jiného. Hitem je biokuřecí maso,“ přiblížil nabídku prodejny podnikatel Vít Prchal.