Někde si nechali zahrádkáři vypálit ve srovnání s loňskem i o polovinu méně sklizených plodů. Domů si odváželi hlavně jablečnou pálenku - calvados. Kvůli nedostatku švestek se vyrobilo málo oblíbené slivovice.

Celníci evidují na Vysočině 49 pálenic; od roku 2004 jich v kraji přibylo 11.

„Z úrody roku 2009 bylo v kraji vypáleno 2883 hektolitrů stoprocentního etanolu,“ sdělila mluvčí celníků Lada Temňáková. Z loni sklizeného ovoce bylo do konce února vyrobeno 762 hektolitrů čistého lihu.

Sezona může v pálenicích trvat až do konce června. Majitelé však zpravidla skončí dřív.

Například pálenice Adolphe Böhm v Úsobí bude zpracovávat kvas do konce dubna nebo do poloviny května. Ondřej Šuch z firmy uvedl, že úroda ovoce byla sice asi o 30 procent menší, ale pálenice už má stálou klientelu. „Děláme to systémem služeb. Zákazníci si u nás na podzim uskladní ovoce, aby se s tím nemuseli zabývat doma. My jim to tady ve společných kádích vykvasíme,“ řekl.