Tomáš Hladík, hostinský z Bítovčic na Jihlavsku, si v sobotu přivezl pohár mistra republiky z klání v na suchozemské poměry sice poněkud netradiční, ale přesto světově uznávané kulinářské disciplíně – ze šampionátu v otvírání ústřic. „Vyšlo to až na osmý pokus, takže se dá říci, že jsem zúročil bohaté zkušenosti,“ popisuje s úsměvem Hladík.

Na pódiu na pražském Staroměstském náměstí, kde se v sobotu již desátý ročník šampionátu uskutečnil, mu však mezi téměř dvěma desítkami konkurentů z kuchyní nejlepších podniků v zemi již tolik do smíchu nejspíš nebylo. „Každý soutěžící má třicet ústřic, které musí otevřít a patřičně naservírovat,“ říká kuchař.

Otvírání mořských mlžů spočívá v dovedném rozpáčení a rozříznutí schránky speciálním nožem. „Někdo otvírá ústřice v ruce, já si je přidržuji na stole,“ popisuje svůj styl Hladík. „Nesmí tam být žádné úlomky ani krev. V tomhle případě jde ale vždycky o krev kuchaře,“ dodává.

Stopky rozhodčích se u letošního šampiona zastavily na hodnotě tří minut a patnácti vteřin. Krom titulu si Hladík vysloužil i nominaci na podzimní světový šampionát v irském městečku Galway. „Už jsem tam byl dvakrát, ale výsledky zatím nic moc. Napotřetí by to ale vyjít mohlo,“ věří třicetiletý reprezentant.

Složitější to ovšem bude mít s tréninkem. Loni na podzim se totiž rozhodl opustit rodnou Prahu a s kolegou z restaurace v centru hlavního města si otevřeli u cyklostezky mezi Jihlavou a Třebíči hospůdku U Gurmána. „Dřív jsem v práci otevíral stovku ústřic denně, teď žádné. Tady sázíme hlavně na poctivou českou kuchyni a ústřice jsou samozřejmě něco úplně jiného. Pokud si je ale host bude chtít objednat, mohou být i ústřice,“ slibuje čerstvý mistr republiky.