Zákazníci nakupují v super­ a hypermarketech vepřové maso ze zemí Evropské unie a domácí chovy prasat se dramaticky snižují.

Zákazníci zpravidla nevědí, že podíl masa z domácích chovů v uzeninách a masných výrobcích domácí produkce klesá a dovoz vepřových půlek roste.

„Nežijeme zdravě, kupujeme uzeniny a hlavně vepřové maso. Nakupujeme v supermarketech, protože tam je nejlaciněji,“ svěřila se matka dvou dětí Alena.

„Já se na maso v supermarketech nemůžu ani podívat. My bereme maso od našich místních dodavatelů a víme, že kupujeme kvalitu na rozdíl od balíčků ve velkoprodejnách. Právě dovozové maso mohlo zmrazené cestovat tisíce kilometrů po Evropě, než se dostalo na pulty a to já jako řezník nemůžu ani vidět,“ rozhovořil se včera majitel Řeznictví Mareček Třešť Karel Mareček. „Mizejí tady celé chovy prasat a české maso začíná být vzácností,“ upozornil Mareček.

Začarovaný kruh

„České vepřové je už vzácností. Před deseti lety se v tuzemsku chovalo na 300 tisíc chovných prasnic a dnes je jich sotva sto tisíc a stavy klesají. Zvířat je málo, protože zemědělci hrozně prodělávali na chovech a museli je rušit. Proto vepřové chybí na trhu a musí se dovážet,“ vysvětlil majitel biofarmy Sasov u Jihlavy Josef Sklenář. Obchodníci do republiky nedovážejí kvalitní výsekové maso, ale zmražené vepřové půlky.

Státní veterinární správa potvrdila koncem dubna zákaz prodeje 26 tun vepřového masa ze zásilky z Belgie pro nadlimitní množství léčiva sulfadiazinu.

Zasvěcení se obávají, že Českou republiku zaplaví zamražené vepřové jako následek loňské dioxinové aféry v Německu. Kostelecké uzeniny (KU) porážejí pouze prasata z tuzemských chovů. „Máme vlastní porážku, nemusíme proto jít cestou těch, kdo kupují všechnu surovinu. Přesto určité druhy masa dovážíme, protože je potřebujeme do výroby a na domácím trhu chybí,“ řekl včera generální ředitel KU Petr Bláha.

Masozávod Krahulčí (MK) zpracovává 30 procent vepřového masa od domácích chovatelů a zbytek dováží. „Hlídáme si velmi pečlivě kvalitu suroviny. Kdybych chtěl jenom české vepřové, na domácím trhu prostě není,“ řekl včera ředitel MK Jan Kopečný. „Supermarkety jsou zahlcené laciným dovozovým masem. Jedině zákazník pomůže nám chovatelům, když bude kupovat české maso,“ shrnul první muž velkochovu Selma Stanislav Vorálek.