Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

České vepřové maso začíná být vzácností

Jihlavsko -Chovatelům prasat mohou pomoci zákazníci, když dají přednost tuzemskému výrobku.

3.5.2011
SDÍLEJ:

Zabijačka a vepřové hody. Ilustrační snímek.Foto: DENÍK

Zákazníci nakupují v super­ a hypermarketech vepřové maso ze zemí Evropské unie a domácí chovy prasat se dramaticky snižují.

Zákazníci zpravidla nevědí, že podíl masa z domácích chovů v uzeninách a masných výrobcích domácí produkce klesá a dovoz vepřových půlek roste.

„Nežijeme zdravě, kupujeme uzeniny a hlavně vepřové maso. Nakupujeme v supermarketech, protože tam je nejlaciněji,“ svěřila se matka dvou dětí Alena.

„Já se na maso v supermarketech nemůžu ani podívat. My bereme maso od našich místních dodavatelů a víme, že kupujeme kvalitu na rozdíl od balíčků ve velkoprodejnách. Právě dovozové maso mohlo zmrazené cestovat tisíce kilometrů po Evropě, než se dostalo na pulty a to já jako řezník nemůžu ani vidět,“ rozhovořil se včera majitel Řeznictví Mareček Třešť Karel Mareček. „Mizejí tady celé chovy prasat a české maso začíná být vzácností,“ upozornil Mareček.

Začarovaný kruh

„České vepřové je už vzácností. Před deseti lety se v tuzemsku chovalo na 300 tisíc chovných prasnic a dnes je jich sotva sto tisíc a stavy klesají. Zvířat je málo, protože zemědělci hrozně prodělávali na chovech a museli je rušit. Proto vepřové chybí na trhu a musí se dovážet,“ vysvětlil majitel biofarmy Sasov u Jihlavy Josef Sklenář. Obchodníci do republiky nedovážejí kvalitní výsekové maso, ale zmražené vepřové půlky.

Státní veterinární správa potvrdila koncem dubna zákaz prodeje 26 tun vepřového masa ze zásilky z Belgie pro nadlimitní množství léčiva sulfadiazinu.

Zasvěcení se obávají, že Českou republiku zaplaví zamražené vepřové jako následek loňské dioxinové aféry v Německu. Kostelecké uzeniny (KU) porážejí pouze prasata z tuzemských chovů. „Máme vlastní porážku, nemusíme proto jít cestou těch, kdo kupují všechnu surovinu. Přesto určité druhy masa dovážíme, protože je potřebujeme do výroby a na domácím trhu chybí,“ řekl včera generální ředitel KU Petr Bláha.

Masozávod Krahulčí (MK) zpracovává 30 procent vepřového masa od domácích chovatelů a zbytek dováží. „Hlídáme si velmi pečlivě kvalitu suroviny. Kdybych chtěl jenom české vepřové, na domácím trhu prostě není,“ řekl včera ředitel MK Jan Kopečný. „Supermarkety jsou zahlcené laciným dovozovým masem. Jedině zákazník pomůže nám chovatelům, když bude kupovat české maso,“ shrnul první muž velkochovu Selma Stanislav Vorálek.

Autor: Stanislav Jelínek

3.5.2011
SDÍLEJ:
Utkání HC Dukla Jihlava proti HC Sparta Praha.
9

Parádní závěr druhé třetiny přinesl Dukle skalp Sparty

Moštování, ilustrační foto.

V moštárně už lisovali i kiwi

Jihlavské fotbalisty čeká velká výzva. Konečně vybrat klokaní kapsu

Jihlava - Čas na změnu. V dalším prvoligovém utkání čeká na jihlavské fotbalisty jeden z nejméně oblíbených protivníků.

Zamčené kolo v lese ukradl neznámý zloděj

Horní Dubenky – Nejspíše to byl houbař, který jel do lesa na svém černém elektrokole. Přivázal ho lanem ke stromu a odešel do lesa. Když se ale k němu vrátil, tak už tam nebylo.

Kam za sportem na Jihlavsku

Jihlavsko - Kam za sportem na Jihlavsku.

Na jihlavské radnici vrcholí přípravy blížících se voleb

Jihlava - Už zítra 20. října začínají volby do Poslanecké sněmovny, dolní komory Parlamentu ČR. Hlasovat se začne od 14 hodin a voliči budou moct přijít až do desáté hodiny večerní. V sobotu je pak možné vhodit svůj hlas pro preferované kandidáty od osmi hodin ráno do dvou hodin odpoledne.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení