„Slyšel jsem o podobných akcích, které tu proběhly už dříve. Chtěl jsem poznat něco nového a strávit víkend v pěkném prostředí na Vysočině, kde to mám rád,“ řekl Michal Hendrych s tím, že naučené dovednosti snad využije i v budoucnu. „Kosit jsem zkoušel už kdysi v dětství. Už ani nevím, kdo mě k tomu přivedl. Kosení samotné se dá naučit poměrně rychle. Větší praxi vyžaduje spíše naklepávání a správné seřízení kosy,“ zhodnotil první dojmy Hendrych.

Ten má i díky své profesi k přírodě blízko. Pracuje jako projektant přírodních zahrad a nízkoenergetických domů. „Musím říct, že takovým aktivitám, jako je kosení luk, velmi fandím. Je to pro mě dobrý způsob, jak nakládat s krajinou,“ vysvětlil projektant.

Kurz kosení v sobotu absolvovalo patnáct lidí. Jak se správně naklepává kosa a jaká je nejlepší technika sečení trávy, účastníkům kurzu vysvětloval Martin Měkota z Českých Budějovic. On sám prošel kurzem kosení před dvěma roky.

„Díky správnému naklepávání kosy se tráva lépe seče. V některých kulturách lidé tvarovali ostří jenom brousky a kosy byly tupější. Kosení se proto považovalo za těžkou práci pro silné muže. Na rozdíl od států střední a východní Evropy, kde se používaly lehčí typy kos a kosy se také lépe naklepávaly. Byla to pak práce určená pro ženy,“ přiblížil Martin Měkota význam a historii pracovního nástroje, který už pomalu z vesnic mizí. „Dobré podmínky pro sečení trávy jsou právě v červnu. A nejlépe se tráva kosí samozřejmě ráno za rosy. Člověk se také při sečení musí naučit správný styl kosení, ze začátku pracovat pomalu a poctivě,“ dodal Měkota. Jednodenní kurz podle něj bohatě stačí na to, aby si člověk osvojil základní znalosti.

Kurz kosení v Cejli pořádalo Ekoinfocentrum Jihlava. „Cílem je rozšířit povědomí o tradiční venkovské práci. Hodně lidí z města se vrací na vesnice a chtějí se něčemu přiučit, často vadí i hluk motorových sekaček,“ řekla pořadatelka Jana Kotoučková.