V květnu se tam narodila dvojčata levharta sněžného. Mláďata zatím obývají zázemí výběhu společně se svou matkou, ošetřovatelé ale předpokládají, že už v průběhu prázdnin je uvidí i návštěvníci zoo. Včera to oznámila mluvčí zoo Kateřina Kosová.

Sedmiletý otec levhartů se narodil v berlínské zoo, o rok starší matka je jihlavskou rodačkou. „Již celkem 15 mláďat tohoto druhu jen potvrzuje, že v chovu a odchovu těchto ohrožených kočkovitých šelem patří jihlavská zoo ke světové špičce,“ uvedla Kosová. V roce 1999 stejně jako o rok později se v zahradě podařilo odchovat trojčata. Většina z mláďat putovala do zahraničních zoologických zahrad, jeden z jihlavských potomků je také otcem letošních mláďat v liberecké zoo.

Levhart sněžný je samotářský lovec obývající nejvyšší hory světa. Vyskytuje se v hornatých částech Asie od Afghánistánu po západní Čínu.

Protože jsou v těchto nehostinných končinách skupinky kopytníků rozptýleny na velkém prostoru, potřebuje levhart poměrně rozsáhlé teritorium. Jeho hustá, nádherně vybarvená srst ho chrání proti spalujícím paprskům letního slunce stejně jako proti mrazivé zimě.

Březost u levhartů trvá 14 týdnů, mláďata jsou tmavší než jejich rodiče. Zhruba ve dvou měsících začínají přijímat pevnou potravu, matka je však stále ještě kojí.

Navzdory mezinárodní ochraně je levhart sněžný dosud pronásledován pro svou krásnou kožešinu. Mezinárodní konzervační unie odhaduje jejich množství na maximálně 6 500 kusů, jejich populace stále klesá.