Zákazníci v zástupech vybírali, ochutnávali a kupovali včera od rána do večera na jihlavském Masarykově náměstí uzeniny, sýry, pečivo, zeleninu a další potraviny a výrobky regionálních producentů a prodejců.

Čtvrtý farmářský trh v krajském městě představil stovky výrobků, z nichž některé Jihlavané viděli poprvé.

„Nikdy jsem neslyšela o hlívě ústřičné v čokoládě, pochopitelně jsem musela vyzkoušet, jak chutná. Neodolala jsem a koupila ještě pár věcí navíc. Ani to nebylo drahé,“ řekla mezi stánky Marie Bartáková z Jihlavy.

Kupujících přibývá

Jihlavané si od jarní premiéry farmářských trhů vštípili, že farmáři svoje stánky stavějí a plní zbožím každý první čtvrtek v měsíci.

„Zákazníci si rychle zvykají, protože co tu nakoupí, není nikde jinde v obchodech k mání. Prodavači, mnohdy farmáři, vysvětlí zákazníkovi, co mu nabízejí a jak má s nákupem naložit. Zákazník vidí a cítí, že farmářské trhy jsou docela něco jiného než nákup v supermarketu,“ řekla včera Jana Kotoučková z pořádajícího Ekoinfocentra.

Podle Víta Prchala, majitele jihlavského Natural Centra s makrobiotickou jídelnou a prodejnou, farmářské trhy vyplňují mezeru na trhu s potravinami.

„Je nejvyšší čas představit produkty výrobců z regionu, o kterých zákazníci neměli ani tušení. Po invazi zahraničních dodavatelů a supermarketů jsme dočista zapomněli, že máme šikovné farmáře, kteří umějí upéci chleba, vyrobit máslo a celý jídelníček špičkových domácích potravin,“ přiblížil Vít Prchal.

Houby v čokoládě

Olga Černá z Táborska včera poprvé v Jihlavě prodávala svoje speciality z hlívy ústřičné.

„Farmářské trhy jsou o kontaktu se zákazníkem. Vysvětlíte mu, co si od vás koupí a jak s tím naložit. Prodáváme hlívu v čokoládě, slané krekry s houbou, nabízíme i prášek ze sušené hlívy na posílení organismu. Zájem je obrovský,“ řekla Olga Černá. Vznik farmářských trhů podpořilo Ministerstvo životního prostředí. „Byla to jednorázová záležitost. Teď záleží na městech, zda budou trhy v budoucnu podporovat,“ upřesnila Jana Kotoučková.

Na Vysočině farmáři pořádají trhy v každém okresním městě i v menších centrech, například v Brtnici či Humpolci.

„Všichni sedláci se najednou převlékli za farmáře, přesto je to dobrý start. Je mi milejší, když vím, co od koho koupím, než když zboží jezdí dobu křížem krážem po Evropě,“ myslí si prodejce Radek Křivánek z Oponešic na Třebíčsku.