Zarostlé a zpustošené místo v Křížové ulici v centru Jihlavy už brzy ožije. Pustí se do něj bagry. Na začátku příštího roku by zde Jihlavanům mělo začít sloužit moderní parkoviště. Zdarma ale nebude.

Lukrativní pozemek od firmy Grupo Picasso, která zde chtěla postavit byty, odkoupil spolu se svým synem Petrem předseda představenstva firmy Moravia Lacto Stanislav Coufal.

„Do země by se mělo kopnout už na přelomu listopadu a prosince tohoto roku. Výstavba by měla trvat zhruba tak měsíc, takže počítáme s tím, že začátkem roku bude hotovo,“ vyjádřil se spolumajitel pozemku Petr Coufal.

Úspěch projektu chce postavit na tom, že nové parkoviště bude v krajském městě jedním z nejmodernějších. „Bude placené s tím, že zákazníkům nabídne větší komfort, než je u stávajících parkovišť obvyklé. Stání bude širší. Nezdá se to, ale pár centimetrů navíc udělá při vystupování a nastupování své,“ popsal některé plány spolumajitel.

Část parkoviště bude vyhrazeno pro předplatitele. „Veřejnosti nabídneme lepší podmínky, než jaké má konkurence,“ prohlásil Coufal.

Větší část parkoviště však bude pro krátkodobé stání. Parkoviště budou střežit závory i kamerový systém. Zákazníci za parkovné zaplatí automatu buď hotově, nebo přes platební kartu. Chystají se také nové lavičky a výsadba zeleně.

Jihlava má také v plánu vybudovat parkovací dům. Na posledním červnovém zasedání zastupitelé schválili, že si město na parkovací dům vezme úvěr až sto milionů korun.

Blízko obchodního domu Billa na třídě Legionářů má vzniknout 350 nových parkovacích míst. O stavbu i provoz se postará město. Vysoké konkurence se však Petr Coufal neobává.

„V Jihlavě chybí volné parkovací plochy – a naše řešení pokládáme za zajímavé. Vždyť už dříve bylo na stejném místě divoké parkoviště tolerované městem. Konkurence se nebojíme,“ věří si Coufal.

Nové parkoviště v centru města přivítá i Marek Nováček. „Už jsem si říkal, co se tady s tím příšerným místem udělá. Musím říct, že parkoviště je asi to nejvhodnější řešení. I když trochu mě děsí, že hned naproti je základní škola. Každopádně každé parkovací místo v Jihlavě navíc je dobré. A to, že bude placené, se nejspíš dalo čekat,“ vyjádřil se Nováček.

S dalšími parkovacími místy se počítá také v areálu jihlavské nemocnice, kde nyní vzniká pavilon urgentní a intenzivní péče. Nové parkoviště se buduje také v areálu Stříbrných teras, tam jich investor vybuduje téměř čtyři sta. Nejen Jihlavanům tak do budoucna možná svítá naděje, že zaparkovat v krajském městě bude o něco jednodušší.