Ve volných chvílích rád cestuje po zemích a státech, kam běžný český turista zamíří spíše jen výjimečně.

Řeč je o pětatřicetiletém tesaři Tomáši Sedláčkovi, který pochází ze Stříteže nad Bečvou a nyní žije v Hodicích. „K tesařině mě přivedl otec – také tesař. Díky němu jsem se řemeslu vyučil a potom jsem se dostal do skanzenu v Rožnově. Ze začátku jsem tam jen uklízel. Ale když tamní řemeslníci viděli, že mě tesařina baví a že mě i zajímá, vzali mě do party. A tak jsem se od nich lecčemu přiučil,“ přiblížil své začátky hodický tesař.

V rožnovském skanzenu tehdy byla parta pěti řemeslníků, kteří patřili ke špičce svého oboru. Opravovali a udržovali i tři sta let staré památky. Někdy však ve skanzenu dostali i speciální zakázky. „Pro jiné skanzeny jsme dělali vodní kola, náhony nebo vrtule pro větrné mlýny, které byly plně funkční. Nikdo jiný tohle neuměl,“ vysvětlil Sedláček.

Své zkušenosti ze skanzenu nyní využívá například při stavbě roubenek nebo při opravě starých vesnických statků. „To, co dělám, je poměrně výjimečné – používáme totiž staré technologické postupy, jde o ruční práci. Jsem rád, že spolu s mými kolegy pokračujeme v řemeslné tradici, která díky tomu ještě úplně nezanikla. Chtěl bych ji předat dál, zatím ale není komu. Nejlepší na mém povolání je, že po mně něco zůstane, například chalupa,“ popsal tesař.

Vedle zajímavého povolání má Tomáš Sedláček také jednoho velkého koníčka. Je jím cestování. Se svou manželkou Vendulou a kamarády navštívil třeba rovníkovou Afriku nebo střední Asii.

„Naposledy jsme byli před dvěma lety v Mongolsku, expedice Hedvábná stezka trvala dva měsíce, část trasy jsme projeli na motorkách. Protože pocházím z Valašska, tíhnu spíše k horám. Letos jsem projel Švýcarsko, ale to byl takový tradiční turistický zájezd,“ popsal Sedláček s tím, že ho na exotických zemích nejvíce láká poznávání přírody, místních lidí a jejich mnohdy nelehkého života.

Při takových dobrodružných výpravách jde mnohdy o život. „Nepříjemnou zkušenost máme z afghánských hranic, kde nás málem zajala skupinka mladých vojáků. Považovali nás za špiony a nechtěli si nechat vysvětlit, že jsme pouze turisté. Z nepříjemné situace nám pomohl Kyrgyzec, kterého jsme trochu znali a který jel zrovna okolo,“ řekl Sedláček.

Ten má také velký cestovatelský sen. „Chtěl bych se podívat do Jižní Ameriky, projet ji od severu až po jih. Největším problémem i položkou v rozpočtu je ale letecká přeprava motorky, tak uvidíme, kdy nám to vyjde,“ dodal tesař.

Zážitky z cest se pak odráží v jeho přístupu k životu i k práci. „Já už beru všechno s nadhledem. Když vidím, jak to chodí v jiných zemích, uvědomuji si stále více, co je a co není v životě důležité. Vyčistím si hlavu a hned se mi také lépe pracuje,“ uzavřel řemeslník.