Dlouhá Brtnice, Dolní Cerekev, Kamenice, Rohozná, Smrčná a Třeštice. V těchto šesti obcích na Jihlavsku jsou lidé se svým starostou natolik spokojeni, že se rozhodli přihlásit ho do soutěže Starosta roku. Prvního muže Dlouhé Brtnice, Luboše Krátkého, o nominaci občané dokonce zapomněli informovat.

„Absolutně netuším, o co jde, to slyším poprvé. Vyrazila jste mi dech,“ reagoval na dotaz redaktorky Deníku starosta Krátký. Poté, co se seznámil s problematikou, slíbil, že se o celou záležitost začne zajímat. „Vzal jsem si dovolenou, abych udělal dříví na zimu, a co se nedozvím,“ dodal se smíchem Krátký. S případnou čtvrtmilionovou výhrou by si poradil snadno. „Kam se podíváte, všude je co dělat. Potřebovali bychom zateplit školu, rozšířit školku, hasiči chtějí nové auto a spoustu dalšího,“ zapřemýšlel nad případnou výhrou Krátký.

To starosta Dolní Cerekve Zdeněk Jirsa ví, odkud vítr vane. „Vím o tom, že to byla iniciativa z místního aktivního spolku seniorů. Rozmlouval jsem jim to, ale nedali si říct,“ vysvětlil Jirsa. Z výhry by část peněz dal na podporu spolkové činnosti, která je podle jeho názoru státem dlouhodobě opomíjená. „Seniorům bych takto vrátil to, že mě nominovali,“ uzavřel téma starosta Dolní Cerekve.

Došlé nominace, které musí být podepsané alespoň dvaceti občany dané obce, nyní posoudí devítičlenná odborná komise. Ta na základě bodového hodnocení vybere pět kandidátů z celé republiky, kteří postoupí do druhého kola. Celkové výsledky budou známé v listopadu.

„V letošním roce vybíráme z 222 starostů a starostek v obcích do dvou tisíc obyvatel. Hledáme někoho výjimečného, kdo převyšuje to, co se od starosty běžně očekává,“ přiblížila smysl soutěže Markéta Hlavicová z Nadace Via, která soutěž už třetím rokem pořádá.

Jedinou ženou nominovanou na Jihlavsku je starostka Eva Jelenová z Kamenice. „Za čtyři roky se nám podařilo získat dotace za bezmála sto milionů korun. Nyní podáváme další žádost na zateplení zdravotnického centra,“ zhodnotila klady, které by mohly pomoci k výhře obce, Jelenová.

Dalšími třemi nominovanými starosty na Jihlavsku jsou František Venkrbec, Josef Nechvátal a Martin Kodys.