Zachytila v nich příběhy betlémářů, které vyprávějí u svých betlémů. Povídky z nové knihy mapují několik století trvání této tradice.

Sama autorka v úvodu knihy Putování za hvězdou píše: „Historky vyprávěné na besedách u betlémů byly nezapomenutelným a jedinečným místem, kde i děti naslouchaly a zvědavě se vyptávaly. Tyto příběhy si nesly do svých životů a kouzlo betlémů je doprovázelo až k dospělosti, aby se po vzoru svých otců a dědů zase ony podílely na pokračování tradice. Proto je tato knížka povídek více méně o dětech. Vyprávění na besedách je většinou autentické, jen ten čas je zde trochu zpřeházený, vždyť nejde o historický dokument, ale o vyjádření jedinečné atmosféry besed u betlémů.“

Povídky jsou doplněny ilustracemi Eriky Schoulové, učitelky výtvarného oboru základní umělecké školy v Třešti a překrásnými fotografiemi betlémů.

Kniha bude pokřtěna při zahájení vánoční výstavy v expozici třešťských betlémů v Schumpeterově domě. Kmotrou bude Hana Podzimková, manželka nejstaršího ze stavařského rodu Podzimků.