Na šestnáctém ročníku Mezinárodní astronomické olympiády byla česká výprava úspěšná i díky Němečkovi, který získal zlatou medaili. Další z pětičlenné české výpravy, Martin Raszyk z Gymnázia v Karviné, si odvezl bronzovou medaili.

Patnáctiletý student jihlavského gymnázia úspěšně prošel školním, krajským i celostátním kolem Astronomické olympiády. „Krajské kolo probíhalo korespondenční formou,“ upozorňuje Němeček. Do celostátního kola z něj postoupilo 25 nejlepších, z nichž se tucet soutěžících probojovalo do užšího výběru. „Během třídenního soustředění ve Valašském Meziříčí jsme absolvovali výhradně teoretický program. Odpoledne jsme měli přednášku, ráno jsme napsali test,“ vzpomíná jihlavský gymnazista na červnové setkání ve Valašské královské observatoři, kde svými výsledky rozhodl o tom, že poletí do Kazachstánu.

V průběhu jednotlivých kol Němeček využíval studijní materiály od vyučujících. Mezinárodní finále bylo rozděleno do tří etap teoretické, praktické a pozorovací. „Nejradši mám teoretické příklady. Díky matematice si můžu dovolit chybějící znalosti odvodit,“ vysvětluje Němeček, který v loňském školním roce vyhrál i krajské kolo matematické olympiády. „Výhodou je, že se na příklad kouknu a odhadnu, jestli má vůbec cenu se do něj pouštět,“ dodává.

V praktické části soutěžící analyzovali data, v pozorovací využili dalekohledu. „To byl ale trochu problém, protože na třiadevadesát soutěžících bylo deset dalekohledů. A třeba Jupiterovy měsíce mají krátkou oběžnou dráhu, takže musela porota vzít v potaz i to, že jsme se u dalekohledů střídali,“ líčí Němeček. Český tým měl při losování pořadí štěstí a absolvoval soutěž jako první, zatímco některé týmy čekaly až do čtvrt na tři ráno.

Před pozorováním se čeští soutěžící shodli na tom, že by mohli sledovat Jupiter. „Byl dobře viditelný, takže jsme se trefili do zadání,“ připomíná Němeček.

Soutěžní skupinu doprovázeli Tomáš Prosecký a Jan Kožuško z výboru Astronomické olympiády, kteří překládali zadání do češtiny a opravovali testy.

I když se soutěžící setkali například s předsedou Mezinárodní astronomické společnosti a představitelem kosmodromu Bajkonur, během osmidenního pobytu se dokázali i kulturně zabavit.

Zhlédli například představení baletu Don Quijote v Kazašském národním divadle. A 220 kilometrů východně od Alma Aty obdivovali kaňon Charyn. „Cesta trvala tři a půl hodiny, a to pouze díky policejnímu doprovodu, který naší koloně tří autobusů dovoloval nerušené předjíždění,“ uvádí se v reportáži.

Co z kazašské každodennosti zaujalo jihlavského astronoma nejvíce? „Je to podobný vztah k veteši jako u nás. S tím rozdílem, že Češi shromažďují všechno potřebné a nepotřebné ve sklepích, Kazaši to vystavují na balkonech,“ usmívá se Němeček.

Při závěrečném vyhlašování pořadatelé předávali nejprve čestná uznání a následně bronzové, stříbrné a zlaté medaile. Nejcennější, zlatou, si odnesli všichni, kteří za vítězem zaostali maximálně o 15 procent bodů. „Myslel jsem, že bych mohl být v lepší polovině, která získá bronz. Výsledek mě moc překvapil,“ říká Němeček, který byl celkově na 4. místě.

Díky zlaté medaili má student z Jihlavy už další příjemné starosti: Automaticky postoupil do dalšího ročníku mezinárodního finále, které se bude konat příští rok v Jižní Koreji.