Když tedy letos na jaře potřebovala pomoc s přeorganizováním bytu, objednala si služby hodinového manžela. „Kvůli dítěti jsme potřebovali udělat změny v našem bytě. A protože mám po předešlých zkušenostech nedůvěru k řemeslníkům, hledala jsem opravdu dlouho. Až mi byl doporučen hodinový manžel, a obě dvě zkušenosti se nedají srovnávat,” potvrdila spokojeně Dlouhá.

Služby hodinového manžela ve většině případů poskytují lidé, kteří jsou manuálně zruční a dokážou nahradit i více různorodých řemesel. Nejčastěji montují poličky, vyměňují baterie, věší obrazy, malují pokoje a pomáhají zapojit elektrospotřebiče.

„Paradoxně bych řekl, že si naše služby spíše objednávají muži než ženy. Asi jsou línější, anebo to neumí. Výhoda je v tom, že zvládneme práce více řemeslníků. Od instalatérské práce až po elektrikáře,” vysvětlil hodinový manžel z Jihlavy Petr Talpa.

Ve většině případů si ho lidé do domů zvou na to, aby jim opravil odpad, přidělal poličku, upevnil baterie a namontoval nábytek. Už se ovšem také setkal s tím, že si lidé vyložili jeho služby trochu jiným způsobem.

„Každému hodinovému manželovi se stalo, že mu zavolala žena a chtěla po něm sexuální služby. I mně se to jednou stalo. Jedna moje zákaznice mi dokonce říká, že jsem její malý gigolo,” řekl s úsměvem Talpa.

Na Jihlavsku hodinových manželů pozvolna přibývá. Většinou to mají jako vedlejší příjem ke svému stálému zaměstnání. „Práce hodinového manžela dělá zhruba pětinu mého ročního obratu. Nejvíce práce je v létě, kdy klienti čekají třeba až dva měsíce. Mimo sezonu jsem schopný přijet i do dvou dnů,” uzavřel Talpa. Zakázky většinou získává na doporučení od známých, hodina práce vyjde v průměru na dvě stovky plus náklady na cestu.