V některých velkých podnicích na Vysočině začínají odbory vyjednávat o platech v příštím roce. Požadavky už dostalo vedení jihlavské firmy Bosch Diesel, jinde se návrhy odborů právě připravují. Odboráři chtějí prosadit to, aby pracovníci dostali přidáno víc než letos, protože se zlepšila ekonomická situace podniků.

Pro letošek slíbily některé strojírenské firmy v kraji mírný růst platů, jinde, například v jihlavském Motorpalu, se počítalo se stagnací mezd. Bosch Diesel slíbil přidat pracovníkům od letošního ledna paušálně 650 korun a vyplacení jednorázové odměny sedm a půl tisíce hrubého pro tarifní zaměstnance. Tento největší zaměstnavatel na Vysočině, který ve výrobě dílů pro dieselové motory dává práci téměř pěti tisícovkám lidí, podle odborů své sliby plní.

Odboráři ve firmě Bosch by pro příští rok chtěli opět dojednat navýšení tarifních mezd pevnou částkou, aby všichni pracovníci dostali přidáno stejně, bez ohledu na jejich postavení. „Chceme také jednorázovou částku za dobré hospodářské výsledky firmy,“ doplnil Roman Bence, předseda jedné ze dvou odborových organizací KOVO v podniku. Mzdový růst si odboráři představují vyšší než pro letošek. Odbory by chtěly dohodnout třeba i vytváření pracovních míst pro lidi před důchodem, kteří už těžko stačí na montážních linkách.

V jihlavském Motorpalu, který zaměstnává kolem osmnácti stovek lidí, se vedení sejde se zástupci odborů počátkem listopadu. Asi začátkem příštího měsíce začne kolektivní vyjednávání i ve strojírenském a metalurgickém podniku Žďas ve Žďáru nad Sázavou, který má kolem dvou a půl tisíce zaměstnanců.

Odboráři teprve připravují své požadavky i v jihlavském Kronospanu, kde ve výrobě dřevotřískových desek pracuje asi čtyři sta lidí. V uranovém závodě Geam na Žďársku se v posledních dvou letech platy zvyšovaly jednorázově o inflaci. Pro příští rok se odbory budou snažit vyjednat o něco větší růst. Kolektivní vyjednávání se koná na úrovni celého státního podniku Diamo, pod nějž závod spadá. V Geamu pracovalo počátkem roku kolem tisíce lidí.

VĚRA STEJSKALOVÁ (ČTK)