Minulý týden Deníku řekl, že bude veřejnost výsledky překvapena. Ústní informaci už měl totiž delší dobu, ale teprve ve středu si z Kriminalistického ústavu v Praze přivezl kompletní genetickou zprávu. Veřejnost se ale závěry zatím nesmí dozvědět. Důvod? Vymínil si to brněnský státní zástupce a krajský policejní náměstek v Jihlavě Pavel Peňáz.

„Kolem případu jsou velké emoce, proto jsme se rozhodli, že nebudeme dílčí výsledky zatím zveřejňovat. Veřejnost s nimi seznámíme, až budeme mít celý případ kompletně objasněn. Kdy to bude, zatím nevíme,“ vysvětlil Pavel Peňáz.

Ukončení případu, jehož vyšetřování začalo v září 2009, se tak dál protahuje. Podle vysočinské policejní mluvčí Dany Čírtkové by mohlo být jasno do jednoho měsíce. Podle informací Deníku to ale není příliš reálné. Kriminalisté totiž chtějí údajně znovu kontaktovat některé potencionální příbuzné z Německa a požádat je o nové genetické vzorky, protože se některé srovnávací vzorky neshodovaly.

Podle informací Deníku je to u minima případů. Většina z ostatků se totiž shoduje. A to je zřejmě to překvapení, které měl Michal Laška na mysli.

Starosta Dobronína Jiří Vlach si naopak myslí, že výsledky neprokážou shodu vzorků DNA údajných obětí a pozůstalých. „Výsledky zkoumání ostatků v Antropologickém ústavu neprokázaly popsaný způsob likvidace obětí,” řekl Vlach. Ani ostatní informace, které má k dispozici, podle něj nenasvědčují tomu, že se u Dobronína vraždilo.

Týká se to podle něj údajných obětí z louky na Budínce i z lokality U Viaduktu, kde byly další ostatky nalezeny později. „Pamětníci uvádějí, že tam mohli být pohřbeni takzvaní barabové, což byli lidé z Balkánu stavějící železniční tratě v bývalém Rakousku-Uhersku,” uvedl Vlach.

Aktivista Milan Litavský je naopak přesvědčen, že se verze o vraždě německých občanů potvrdí. „Vzorky se rozhodně shodovat budou, i když možná ne všechny. O tom, že se v Dobroníně vraždilo, se mluvilo mezi starousedlíky,” řekl.

Dřevěné kříže, které před týdnem umístili členové České strany národně sociální (ČSNS) poblíž železného kříže na památku poválečným obětem na louku Budínka v Dobroníně, byly odstraněny. Autor památníku Milan Litavský i místopředseda mimoparlamentní ČSNS Michal Klusáček tvrdí, že se na odstranění křížů nepodíleli.