Mohu si namalovat sovu? Mohu si pohladit káně? Těmito dotazy zahrnovali o víkendu nejmenší návštěvníci jihlavské zoologické zahrady odborníky na sovy a dravce. Sobotní odpoledne v zoo totiž patřilo právě těmto ptákům. V pavilonu mezi kočkovitými šelmami, které dění sledovaly v bezpečí za tlustým sklem, seděli raroh jižní, káně Harrisovo a sýček obecný. Pro některé dravce by totiž nebyl problém menší kočkovitou šelmu ulovit.

První dva jmenovaní dravci se u nás volně v přírodě nevyskytují, do Jihlavy je s sebou přivezla Eva Školoudová z Nasavrk, která se svým manželem vlastní na pětadvacet dravců a v letních měsících s nimi v jihlavské zoo provádí ukázku jejich výcviku. „Tady Fanda má rád děti a létá z rukavice na rukavici. Klidně si sedá na hlavy a bere lidem čepici. Občas se do čepice připletou i nějaké vlasy, a to pak není úplně příjemné,“ ukázala na jednoho z dravců Eva Školoudová.

Uloví i pejska

Návštěvníci si dravce mohli nejenom pohladit a nechat si je posadit na ruku, ale také se dozvěděli zajímavosti o sokolnictví. „Náplní sokolnictví je především lov. Hlavní sezona, kdy se loví, je od září do konce ledna. Je to stejné jako u myslivců,“ vysvětlila Školoudová, která dravé ptáky odchovává hlavně k sokolnickým účelům. Sokolovití dravci jsou nejčastěji cvičeni na lov bažantů a orlovití dravci si troufnou už i na zajíce nebo králíky. „S dravci je lov úžasná podívaná. Orel je schopný ulovit i menšího volně pobíhajícího pejska,“ upozornila na nebezpečí majitele domácích mazlíčků Školoudová.

Stát se sokolníkem může každý, komu bylo osmnáct a dokáže splnit poměrně náročné podmínky. „Nejdříve je potřeba složit myslivecké zkoušky, potom sokolnické zkoušky a minimálně rok musí být uchazeč adeptem u sokolníků,“ vysvětlila Školoudová. Sokolnictví se v současné době věnují v celé České republice asi čtyři stovky nadšenců.

Daniel Stejskal z jihlavského svazu ochránců přírody si s návštěvníky zase vyprávěl o sovách. U nás patří mezi ohrožené druhy sov sýček obecný, kterého do Jihlavy Školoudová přivezla také. „Na Jihlavsku jsme přivolávali sýčka na stovce míst, ale ozval se nám pouze jednou. Rozhodně u nás patří mezi ohrožené druhy sov,“ podotkl Stejskal.

Celý den na téma dravců a sov v zoologické zahradě doplnily tematické přednášky.