Nedávná populační vlna a s ní spojený masivní zájem rodičů o umísťování dětí do jihlavských mateřských škol by mohl být uspokojen už v příštím roce.

Právě dnes bude předáno do užívání dalších 50 míst pro předškoláky, která přibyla rekonstrukcí a rozšířením kapacity mateřské školy v ulici Na Stoupách.

A před týdnem zastupitelé schválili peníze na stejné rozšíření kapacity mateřské školy Resslova.

Další místa jsou v současnosti potřeba. Podle analýz se výrazně změnily tři faktory, které přijímání dětí do školek v posledních letech nečekaně zkomplikovaly.

Vedle zmíněné populační vlny je to znatelně vyšší počet odkladů při zápisech do prvních tříd. Letos kvůli odkladům zůstalo v jihlavských mateřských školách na 130 dětí.

A třetím faktorem je zásadní změna chování rodičů. Zatímco ještě před pěti lety zůstávala bezmála pětina matek s dětmi od tří do šesti let doma, dnes se téměř všechny snaží co nejdřív vrátit do práce. „Za rok bude ve školkách 96 procent dětí,“ připomenul mluvčí jihlavského magistrátu Radek Tulis.

Vedení Jihlavy při této příležitosti znovu odmítlo nařčení, že s vytvářením nových míst pro předškoláky zaspalo a že situaci podcenilo. „Nedostatek míst ve školkách není žádný letitý problém, jak se někdy říká. Ještě v roce 2006 jsme část mateřské školy Mahenova pronajímali klubu modelářů, protože jsme tam měli nevyužité prostory,“ prohlásil nedávno jihlavský primátor Jaroslav Vymazal.

Dvěma školkami zmíněnými v úvodu výčet modernizovaných předškolních zařízení nekončí. Od začátku tohoto školního roku byly už zaplněny dětmi rozšířené školky organizačně patřící pod zastřešující Mateřskou školu Mozaika Jihlava, a to v Kollárově ulici a v Antonínově Dole, kde dohromady přibylo 75 míst. „Celkem tak bude v mateřských školách při plně využité kapacitě umístěno 1 551 dětí,“ vyřkl zásadní souhrnné číslo Tulis.

Modulový způsob ne

Ani to ale nebude konečné. Za půl roku bude hotova nástavba budovy v Jarní ulici a na stolech politiků a úředníků jsou varianty na rozšíření kapacit mateřských škol Kollárova a v Heleníně. Zastupitelé volání rodičů po vyšší kapacitě vyslyšeli, odezvu měla i setkání zástupců radnice s rodiči, poslední z nich se uskutečnilo v kině Dukla 12. října. Tam přišli zástupci rodičů, požadujících rozšiřování kapacity předškolních zařízení, s peticí, pod níž bylo 2 200 podpisů. „Místa, která město vytvořilo na podzim, jsou v tuto chvíli velice dobrá. Vnímáme to pozitivně. Děti, které se hlásily, se dostaly. Je však potřeba, aby prošly další návrhy, které má město v plánu,“ řekla v září Deníku hlavní organizátorka petice Kateřina Žoudlíková.

Vedení města se tentokrát rozhoupalo dřív, než rodiče s peticí přišli, a navíc zvolilo jinou strategii. „Tam, kde to podmínky dovolují, se spojí rekonstrukce staršího objektu s rozšířením kapacity,“ popsal princip nové strategie Tulis. Od nápadu stavět školky modulovým způsobem radnice už loni ustoupila.

Přestavba všech jihlavských předškolních zařízení v tomto a v příštím školním roce přijde na desítky milionů korun. V roce 2011 až 2012 budou náklady zhruba 40 milionů. Sama MŠ Resslova bude stát 47 milionů, případné rozšíření MŠ Nad Plovárnou přijde na 21 milionů.