Moderní domov pro seniory Stříbrné terasy, který nově stojí v bývalém areálu Tesly v Havlíčkově ulici v Jihlavě, se už pomalu připravuje na své první obyvatele. Studentky Střední uměleckoprůmyslové školy Jihlava - Helenín domov pro seniory v současné době dozdobují. Ručně malují na stěny.

Mezi dvacet studentek oboru design interiéru, které se malování účastní, patří také Daniela Jandýsková. Podle ní dá výmalba stěn zabrat. Studentky na bílé stěny například ručně malují světle šedé proužky. „Nejhorší asi bylo proužky nalinkovat. Ze začátku, než jsme se je naučily měřit, tak jsme měly čáry většinou křivé. Teď už je to lepší a myslím, že je to opravdu pěkné, a hlavně mě to baví,” řekla Jandýsková o aktivitě, kterou studentky vykonávají v rámci projektu Kvalitní design.

Výmalbu učitel uměleckoprůmyslové školy Tomáš Kukla s ateliérem architekta konzultoval dlouhou dobu. „Chtěli, aby se s výraznými podlahami netloukla už další barva. Takže nakonec jsme se dohodli na řešení, které je decentní. Zadání znělo bod a čára, takže ctíme linky, je to pouze ruční práce, takže je v tom život,” řekl s úsměvem Tomáš Kukla, vedoucí jednoho z helenínských ateliérů.

Přednost mají senioři z Jihlavy

Domov seniorů je budován ve spolupráci s jihlavským magistrátem, to znamená, že prioritně sem budou umisťováni lidé z Jihlavy. Provozovatelem je obecně prospěšná společnost. „Po vzájemném vypořádání mezi společností realizující projekt a magistrátem toto zařízení včetně obecně prospěšné společnosti přejde pod magistrát, a jeho zřizovatelem tedy bude magistrát,“ řekl již dříve ředitel Služeb Jihlavských teras Jiří Vondráček.

Kapacita Stříbrných teras je přibližně osmdesát lůžek ve dvojlůžkových a jednolůžkových pokojích. Domov Stříbrné terasy zapadá do celkového projektu Jihlavských teras. K dispozici bude mít například vývařovnu, kde se bude pro domov vařit hlavní jídlo.

Důležité budou také vazby na Lékařský dům, který bude v Jihlavských terasách rovněž stát. „Klient bude přímo dopraven k lékaři nebo lékař dojde za klientem do domova, takto se tady bude lékařská služba zajišťovat. Za klientem budou docházet třeba i fyzioterapeuti,“ dodal před časem ředitel.