Co s námi bude? Na to se nyní ptají nájemníci z ubytovny v jihlavské lokalitě Na Slunci. Tu totiž od firmy Jihlavan koupil jihlavský podnikatel Jaroslav Dobrovolný, který chce budovu rekonstruovat a ponechat tam i nadále byty pro sociálně slabší rodiny.

V ubytovně, kde podle místních lidí bydlí i problémoví obyvatelé, žije i Simona Kurejová s rodinou. „Mnoho nájemníků netuší, kam půjdou, třeba až se bude ubytovna rekonstruovat. A máme docela strach, jestli nás nový majitel vezme po rekonstrukci zpátky. Už teď říkám lidem, kteří dluží původnímu majiteli nějaké peníze, aby se snažili tomu novému nájem zaplatit, že jinak budou mít velký problém,” přiblížila Simona Kurejová.

Nájemníci mohou v ubytovně podle smlouvy zůstat do konce ledna. To, jak se bude situace mezi nájemníky a novým majitelem dál řešit, se lidé dozvědí už dnes.

„S nájemníky neustále probíhají schůzky a jednání. Zítra se dozvědí, jaký bude náš další postup. Problémy opravdu mohou kvůli chystané rekonstrukci nastat, protože bude potřeba prostory vyprázdnit. Nájemníkům se budu snažit pomoci, ale bohužel nejsem všemocný,“ uvedl včera podnikatel Jaroslav Dobrovolný s tím, že nájemníky včetně Romů bez obav vezme po dokončení rekonstrukce zpátky.

„Projekt k rekonstrukci jsme podali nyní a budeme ho s architektem projednávat v zimních měsících. Potom se uvidí. Měla by být hotová tak do dvou měsíců. Se stávajícími nájemníky počítáme i do budoucna. Ale pokud někdo z nich nebude ctít naše dohody a bude dělat potíže a nepořádek, tak se s ním velmi rychle rozloučím,“ upozornil podnikatel.

Základní rekonstrukce ubytovny podle něj vyjde asi na tři miliony korun. Podnikatel také plánuje ubytovnu zvětšit o přístavbu. Počet bytů bude rozšířen o deset, na třicet čtyři. Za kolik budovu s byty pro sociálně znevýhodněné Jaroslav Dobrovolný koupil, nechce zveřejňovat. Podnikatel už nyní vlastní byty pro ty, kteří si nemohou dovolit platit vysoký nájem.

„V našich bytech bydlí například matky s dětmi, které zůstaly samy po rozvodu. Byty jsou v centru, ne někde na periferii. A jsou zcela plnohodnotné, i když s nižším nájmem. Nyní také mám rozpracovaný jiný projekt sociálního bydlení v mnohem větších prostorách. V plánu mám také vytvořit bydlení dostupné pro seniory, takzvaný seniorský park,” dodal Dobrovolný.

ZUZANA MUSILOVÁ