Stovku místo šedesáti korun platí od včerejška pacienti jihlavské nemocnice za jeden den hospitalizace. Vyplývá to z úpravy zákona.

Ne všem pacientům se tato změna líbí, většina z nich je však se zvýšením o čtyřicet korun na den smířená. „Člověk to asi pocítí, ale jelikož tady nejsem, zaplať pán bůh, pravidelně, musím to akceptovat. Zřejmě je to ve zdravotnictví potřeba. Doufejme, že se tak péče o pacienty zlepší. Jsem tady týden, takže zatím ta částka není tak vysoká,” vyjádřil se včera na jedné z chodeb jihlavské nemocnice pacient Josef.

Jihlavská nemocnice vybere na regulačních poplatcích za hospitalizaci ročně přibližně deset milionů korun. Teď, po navýšení, to bude o šest milionů více. „Vybrané regulační poplatky budou použity na úhradu provozních nákladů, tedy na náklady spojené s běžným chodem nemocnice a také na modernizaci nemocnice,” přiblížila mluvčí jihlavské nemocnice Veronika Pysková.

Nejenom pacienti, ale i někteří zaměstnanci nemocnice si však myslí, že regulační poplatky jsou pouhým politickým rozhodnutím. „Jak sám název vypovídá, poplatky jsou to regulační a mají regulovat, ne něco financovat. V případě ambulantní péče měly třicetikorunové poplatky zredukovat počty návštěv u lékařů, bohužel dnes už víme, že k redukci návštěv u lékaře díky třiceti korunám nedošlo,” vyjádřil se Bohdan Trnka, lékař jihlavské nemocnice a zároveň předseda zdejšího lékařského odborového klubu.

Podle Trnky navíc pacient neovlivní to, zda bude hospitalizovaný, či nikoliv. „Pokud budeme přemýšlet ekonomicky, tendence je hospitalizovat spíše kratší než delší dobu,” dodal Bohdan Trnka.

Zároveň však Bohdan Trnka přiznává, že za hotelové služby, tedy teplo, světlo, čisté prádlo a další, má nemocnice mnohem vyšší náklady než běžná domácnost.

„Vše musí podléhat daleko přísnějším regulím. Například vytírat podlahu obyčejným saponátem není možné. Pereme také ve speciálních pračkách. Všechno je to dražší,” připustil lékař jihlavské nemocnice. Nemocnice v souvislosti se zvyšováním regulačních poplatků za hospitalizaci v posledních měsících nezaznamenala zvýšený zájem pacientů o hospitalizaci. O změny se však zajímali. „Lidé se ptali zejména, od kdy nastane změna, kolik budou muset zaplatit. Většina lidí si také oddechla, že stihli svoji hospitalizaci ještě před zvyšováním,” uzavřela mluvčí nemocnice.