Přes šedesát kilometrů běžeckých tras po celém Jihlavsku čeká na sníh. Sportovní klub Lyžařské Jihlavsko, který vznikl teprve nedávno, je letos připraven poskytnout nejen obyvatelům krajského města výborné lyžařské podmínky. Také díky některým majitelům pozemků, kteří vyšli nadšencům do běžeckých stop vstříc.

„Velké poděkování patří například panu Dubnovi, majiteli polí a luk u Zborné a Stříbrného Dvora, který kromě souhlasu se vstupem na tyto pozemky na vlastní náklady zrealizuje zválcování pruhu v oranici, díky kterému bude možné stopy upravovat v těchto lokalitách i za předpokladu nižší sněhové pokrývky,” přiblížil za Lyžařské Jihlavsko Milan Koten.

Odradit se nenechají

Na druhou stranu se však setkává i s lidmi, kteří snahu poskytnout Jihlavanům kvalitní běžecké tratě kazí. To však Milana Kotena neodrazuje. „Ve stopách nám jezdí i na koních. Dotyčný si asi říká, proč bych jezdil po cestě, když můžu jet ve stopě. To je klasická česká intolerance, věřím, že si na to lidé zvyknou. Děláme to proto, protože to dělat chceme,” řekl optimisticky Koten.

Novinkou pro letošní zimní sezonu bude okruh v blízkosti hypermarketu Tesco na okraji Jihlavy. Dlouhý je téměř čtrnáct kilometrů. Celkem má Lyžařské Jihlavsko osm okruhů. Zájemci se mohou zaregistrovat na webových stránkách www.lyzarskejihlavsko.cz, kde se dozví vše potřebné. Minulý rok, kdy napadl sníh, webové stránky denně navštívila i tisícovka lidí. Veškeré trasy jsou na stránkách zaneseny do přehledné mapy. Běžec si může do svého mobilu mimo jiné nastavit také vzkazovník o stavu stop na Jihlavsku.

Lyžařské Jihlavsko vzniklo za podpory jihlavské radnice. Ta na jeho provoz přispěla padesáti tisíci korunami. „Jsem rád, že se našla občanská iniciativa, která navazuje na impulz města,” vyjádřil se primátor Jihlavy Jaroslav Vymazal. Díky příspěvku města může sportovní klub vybudovat systém značení, který se na jednotlivých okruzích objeví hned, jak napadne vhodný sníh. „Statistiky nám říkají, že v momentě, kdy napadne sníh a upraví se stopa, se na každém okruhu objeví stovky běžkařů denně,” vyčíslil za Lyžařské Jihlavsko Milan Koten.