Skromný člověk, obrovská morální autorita, schopný státník a neskutečně silná osobnost. Tak na prvního českého prezidenta Václava Havla, který včera dopoledne zemřel na chalupě na Hrádečku, vzpomínají známé osobnosti z Jihlavska.

„Když se řekne Václav Havel, jako první se mi vybaví revoluce z roku 1989, na které měl významný podíl,” uvedl hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek. Podle něj však měl asi i Havel jiné představy o následném vývoji země. „To, co se pak v mnoho směrech dělo, asi nebylo podle Havlových ideálů, ale těžko to mohl nějak ovlivňovat,” sdělil hejtman, který je profesí lékařem. Podle něj bývalého prezidenta patrně velmi vyčerpal poslední rok. „Bylo vidět na každé fotografii nebo televizním záběru, jak Havel slábne,” dodal Běhounek.

Kraj Vysočina připravil pro lidi na dnešek od 10 do 16 hodin možnost vyjádřit soustrast s úmrtím Václava Havla podepsáním kondolenční listiny. Ta potom bude zaslána paní Dagmar Havlové společně s projevem soustrasti od vedení Kraje Vysočina.

Také jihlavskou radnici zpráva o úmrtí prezidenta zasáhla. Hned včera odpoledne se na budově radnice objevila černá vlajka. „Česko ztratilo nejdůležitější osobnost politiky posledního dvacetiletí. Havlovy názory a postoje byly respektovány i po jeho odchodu z politického života,“ řekl primátor Jihlavy Jaroslav Vymazal.

Budoucnost ukáže jeho velikost

Lítost projevil také senátor Miloš Vystrčil. „Bolí mě, že už mezi námi pan prezident není. Nikdy jsem s ním neměl možnost osobně pohovořit, ale je to především jeho zásluha, že žijeme ve svobodném světě s orientací na demokracii. Takto na něj budu vždy vzpomínat,” sdělil senátor.

Podle Vystrčila si Havel jako jeden z mála uvědomil, že se při svém rozhodování může i mýlit. Teprve až budoucnost ukáže osobu Václava Havla v celé jeho velikosti jako člověka, politika, státníka a odvážného muže.

Telčská místostarostka Hana Müllerová vzpomíná, jak se s Havlem setkala krátce po revoluci, 27. června 1990, v Telči. „Pamatuji si, že tehdy bylo plné náměstí. Já jsem v té době pracovala v knihovně, ale takovu návštěvu jsem si nemohla nechat ujít. Nakonec jsme se jako jedni z mála dostali na zámek, kde se krátký program uskutečnil. Zůstali nám po této návštěvě cenné vzpomínky v podobě fotografií,” zavzpomínala Müllerová.

S Havlem se poté ještě měla možnost několikrát setkat a vzpomenout plánuje i nyní po jeho smrti. „S manželem půjdeme zapálit svíčku ke sloupu na náměstí a určitě něco podnikneme i ve vedení města,” dodala Müllerová.

JANA KODYSOVÁ + ČTK